Pokemon Anime – Satoshi

 
     
 
Tên: サトシ Satoshi
Tuổi: 10
Giới tính: Nam
Ngày sinh: 22/05
Màu mắt: Nâu
Màu tóc: Đen
Quê quán: Thị trấn Masara
Vùng: Kanto
Người thân: Hanako (mẹ), ba, ông
Loại trainer: Nhà huấn luyện
Tập xuất hiện: Tập 001 – Pokemon! Tớ chọn cậu!
Lồng tiếng: 松本梨香 Rica Matsumoto

Tiểu sử

Satoshi sau khi bắt được Pokemon

Được đặt theo tên của tác giả Tajiri Satoshi, Satoshi được thiết kế bởi Ken Sugimori và Atsuko Nishida, tái hiện lại sự say mê thu thập các sinh vật của Tajiri khi ông ta còn là một đứa trẻ. Trong quá trình thâm nhập vào thị trường Bắc Mỹ, tên nhân vật đã được thay đổi thành “Ash Ketchum”, Ash được lấy từ một trong những cái tên mặc định mà người chơi có thể chọn cho nhân vật của họ trong trò chơi Pokemon phiên bản Đỏ và Xanh dương, và cách đọc từ Ketchum giống như “Gotta catch ’em all!”, một slogan cũ của loạt Pokemon 4Kids’. Còn trong các trò chơi điện tử, nhân vật Ash Ketchum không có tên cho đến khi phiên bản Pokemon Vàng và Bạc phát hành, nhân vật được đổi tên thành Red. Trong các trò chơi và phim hoạt hình, Satoshi có một đối thủ được đặt tên là Shigeru , thần tượng, cố vấn của Tajiri và là một huyền thoại của Nintendo: Shigeru Miyamoto). Trong một cuộc phỏng vấn Tajiri nêu ra sự tương phản giữa mối quan hệ của hai nhân vật trong trò chơi và phim hoạt hình, trong các trò chơi họ là đối thủ của nhau, còn trong anime, Shigeru là thầy của Satoshi. Khi được hỏi có khi nào Satoshi sẽ bằng hoặc vượt qua Shigeru, Tajiri trả lời: “Không bao giờ!”. Thiết kế nhân vật Satoshi, ban đầu bởi Sayuri Ichishi, sau đó Toshiya Yamada thay thế trong phiên bản Pokemon Diamond and Pearl.

Satoshi và các Pokemon của mình

Vào lúc khởi đầu của loạt truyện này, cậu bé mười tuổi Satoshi đã sẵn sàng chuẩn bị cho một sự kiện trọng đại – ngày mà cậu có thể bắt đầu biến những giấc mơ của mình thành hiện thực: trở thành Bậc thầy Pokemon vĩ đại nhất. Mỗi nhà huấn luyện viên Pokemon phải chọn một trong ba con Pokemon là Fushigidane, Hitokage và Zenigame trước khi có thể bắt đầu cuộc hành trình của mình. Nhưng nhân vật Satoshi của chúng ta, đã làm một việc hết sức bất ngờ để khởi đầu ngày sinh nhật lần thứ mười và cũng là ngày trọng đại của mình: ngủ dậy trễ. Cả ba con Pokemon đã được những huấn luyện viên tới đúng giờ lấy đi và đó là số mệnh để Satoshi có thể gặp Pikachu, con Pokemon nhút nhát nhưng có khả năng phát ra điện. Cuộc gặp gỡ đầu tiên của họ là một cú giật điện tưng người, nhưng giờ đây Satoshi và Pikachu đã là những người bạn tốt. Sau khi nhận được Pikachu từ giáo sư Okido, Satoshi rời thị trấn Masara và bắt đầu cuộc hành trình tìm kiếm Pokemon. Kể từ khi khởi hành của mình, Satoshi đã đi khắp thế giới Pokemon, tham gia nhiều trận đấu và thu phục nhiều con Pokemon mới. Satoshi đã gặp những người bạn như Kasumi, Takeshi và Kenji. Satoshi đã cải thiện đáng kể khả năng của mình để trở thành một huấn luyện viên giỏi xuyên suốt trong bộ phim. Kẻ thù chính của Satoshi là một nhóm hai người và một Pokemon biết nói tiếng người Nyasu, nhóm Hỏa Tiễn. Kể từ tập thứ hai của bộ phim, Musashi, Kojiro, Nyasu đã cố gắng ăn cắp Pikachu cũng như Pokemon của nhiều huấn luyện viên khác, nhưng luôn luôn thất bại. Mặc dù Satoshi và đội Hỏa Tiễn liên tục đối đầu nhau, họ đôi khi cũng đặt sự khác biệt của họ sang một bên và hợp tác cùng nhau chống lại kẻ thù chung.


Tính cách

Satoshi là một nhà huấn luyện Pokemon vô cùng tốt bụng. Cậu ta luôn có sự đồng điệu với các Pokemon bằng cách luôn giúp đỡ và trở thành bạn chúng trong suốt cuộc hành trình. Cậu ta không thích những nhà huấn luyện luôn ngược đãi các Pokemon của mình như các thợ săn Pokemon, Musashi hay Kojiro. Cậu ta còn là một người quan trọng đối với nhiều người như Haruka, Hikari, N và Serena. Satoshi chẳng bao giờ thay đổi chiến lược tổng tấn công và sử dụng nước kết hợp các đòn hệ Điện để đánh bại Pokemon khác. Satoshi là một người tốt bụng, thương người và dũng cảm, nhưng đôi lúc cứng đầu, nóng nảy, bất cẩn và bốc đồng.


Hình ảnh

Original Advanced Generation Diamond & Pearl Best Wishes XY

 


Pokemon

Đội hình hiện tại

 
     
 
Pikachu
Tập xuất hiện: Tập 001 – Pokemon! Tớ chọn cậu!
Nơi bắt: Thị trấn Masara
Giới tính: Đực
Kỹ năng: Static
Pikachu lần đầu xuất hiện

Xuyên suốt các phần, Pokemon Chuột điện Pikachu này luôn xuất hiện bên cạnh nam chính Satoshi. Pikachu do giáo sư Okido tặng cho satoshi. Pikachu lúc đầu rất ghét Satoshi, nhưng sau khi được Satoshi cứu, cậu hiểu tình thương của chủ và trở thành cộng sự tuyệt vời nhất của Satoshi. Và dù không phải con người nhưng Pikachu của Satoshi vẫn là 1 nhân vật chính với lối nói chuyện Pika độc đáo. Nó không thích bị nhốt trong quả cầu Pokemon. Tuy nhiên, sau khi Satoshi cứu nó thoát khỏi đám Onisuzume giận dữ, Pikachu đã thay đổi và bắt đầu trở thành người bạn thân của Satoshi. Từ lúc đó, Pikachu đã hỗ trợ Satoshi giành chiến thắng trong nhiều trận chiến và đôi khi ảnh hưởng tính cách của Satoshi. Pikachu không thích ở trong quả cầu, nó luôn xuất hiện trên vai hoặc tay của Satoshi

Thông tin bên lề:

 • Pikachu là Pokemon hệ Điện duy nhất của Satoshi và là Pokemon hệ Điện duy nhất mà nhân vật chính sở hữu cho đến khi Hikari thu phục Pachirisu.
 • Pikachu là Pokemon đầu tiên thường xuyên không vâng lời Satoshi. Các Pokemon khác cũng có nhưng chúng đã tốt hơn sau khi nhớ lại việc mình không vâng lời, như trường hợp của Okorizaru và Lizardon.
 • Pikachu là Pokemon thứ 2 trong series đã đánh bại Pokemon huyền thoại, cụ thể là Regice của Jindai trong tập 467 – Trận quyết đấu! Đấu với Regice!!
  • Pikachu còn là Pokemon duy nhất đánh bại 2 Pokemon huyền thoại trong series, cụ thể là Regice của Jindai trong tập 467 – Trận quyết đấu! Đấu với Regice!! và Latios của Takuto trong tập 658 – Trận bán kết liên minh Sinnoh! Darkrai xuất hiện!!
 • Trong tập 611 – Togepy xấu xa nhất trong lịch sử!, được xác nhận rằng Pikachu thuộc giống Đực.
 • Pikachu là Pokemon duy nhất của Satoshi tham gia hết tất cả trận đấu hội quán ở các vùng.
 • Trong tập 639 – Tứ thiên vương Kikuno! Kabarudon VS Dodaitose!! Đây là tập duy nhất Satoshi không dùng Piakchu để đấu với Tứ Thiên Vương.
 • Pikachu seems to have a talent for mimicking Pokémon, as seen from his performance during the Pokémon Dress-Up Contest. He will occasionally use pantomime to specify what he is talking about. He can contort his face and his ears to imitate Ash, his Turtwig, or Wobbuffet, among others. This capability of Pikachu’s was also featured during part of the credits of Gotta Dance.
 • Pikachu is the first evolved Pokémon Ash obtained, although at the time Ash obtained Pikachu, he did not yet have a pre-evolved form.
 • Pikachu is Ash’s only Pokémon capable of evolving by use of an evolutionary stone, not counting Snorunt who could not evolve through use of an evolution stone at the time of its capture and normal evolution.
 • Pikachu didn’t learn any moves in the Diamond & Pearl series.
 • Pikachu is the first Pokémon in the anime to defeat a Mega Evolved Pokémon without Mega Evolving, defeating Korrina’s Lucario in Showdown at the Shalour Gym!.
 • As Pikachu hates being in his Poké Ball, it is rarely ever seen, with a known total of only five confirmed appearances throughout the whole series (flashbacks not included). These being in Pokémon – I Choose You!, Showdown in Pewter City, A Corphish Out of Water!, Breaking Titles at the Chateau!, and A Frenzied Factory Fiasco!.
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Water Pulse    Tập 805 – Tiến đến vùng đất Kalos! Sự khởi đầu của những giấc mơ và phiêu lưu!
 Bubble    Tập 807 – Keromatsu VS Yayakoma! Trận chiến trên không!
 Pound    Tập 819 – Harimaron VS Mafoxy! Cuộc chiến giảm cân!?
 Double Team    Tập 821 – Keromatsu VS Gekogashira! Trận đấu của những Ninja!!
 Cut    Tập 842 – Ohrot của khu rừng khó chịu!
 Aerial Ace    Tập 856 – Ninja quyết chiến! Gekogashira VS Gamenodes!!

Chiêu thức đã họcHệTập lần đầu dùng Thunder Shock  Tập 001 – Pokemon! Tớ chọn cậu! Thunderbolt  Tập 005 – Trận đấu ở thành phố Nibi! Agility  Tập 014 – Cuộc đối đầu giữa điện! Nhà thi đấu Kuchiba Quick Attack  Tập 014 – Cuộc đối đầu giữa điện! Nhà thi đấu Kuchiba Thunder  Tập 022 – Đại quyết đấu siêu năng lực với Casey! Double-Edge  Tập 081 – Cuộc đấu với Hiroshi! Tackle  Tập 110 – Trận thi đấu cuối cùng!! Leer  Tập 152 – Pokemon trong bóng tối Iron Tail  Tập 289 – Hội thi đấu Pokemon!! Volt Tackle  Tập 427 – Người chăm sóc và trứng Pokemon Electro Ball  Tập 680 – Pikachu VS Meguroco VS Koaruhie!

 
     
 
Keromatsu -> Gekogashira
Tập xuất hiện: Tập 805 – Tiến đến vùng đất Kalos! Sự khởi đầu của những giấc mơ và phiêu lưu!
Tập bắt: Tập 806 – Tiến hóa Mega và tòa tháp Prism!
Nơi bắt: Kalos
Tập tiến hóa: Tập 856 – Ninja quyết chiến! Gekogashira VS Gamenodes!!
Giới tính: Đực
Kỹ năng: Không rõ
Ash’s Froakie contacted Professor Sycamore laboratory to let them know he wanted to give up Froakie. The staff at the lab had been worried about Froakie. This particular Froakie is a bit different to the other ones the professor had given out. Its refused to listen to its trainers during battle, its ran away from a trainer simply because it didn’t like its trainer and several trainers have returned it to Professor Sycamore lab. Froakie though took a liking to Ash and it came to the rescue when Team Rocket was trying to steal Pikachu. It also accompanied Ash up the Prism Tower when they went after Garchomp. Finally, as Ash was leaving the lab, Froakie appeared with its Poké Ball, indicating that it wanted to travel with him. Ash agreed and he caught Froakie. Ash’s Frogadier is the evolved form of Ash’s Froakie. It evolved during a battle with Saizo’s Barbaracle. As a result of evolving, it learned Aerial Ace. Bonnie was disappointed that she didn’t get to see it evolve and wanted it to turn back into a Froakie so she could see it evolve.
Thông tin bên lề:

 • With Froakie, this is the first time that Ash catches a starter Pokémon as his first Pokémon in a region.
  • Frogadier is also Ash’s first regional catch that is not a Normal/Flying dual-type since Heracross, as well as the first one that is incapable of flying.
 • Frogadier is Ash’s first Pokémon to be owned by more than one Trainer before him.
 • In the dub of Kindergarten Chaos!, it was implied by Ash that Frogadier is male, by calling it a “he”.
 • Frogadier is the first Water-type starter Pokémon to have ever evolved under Ash’s ownership.
  • As a Froakie, Frogadier was also Ash’s first Water type to evolve under his ownership since Round One – Begin!, 777 episodes earlier, when Krabby evolved into Kingler.
 • Frogadier is Ash’s first starter Pokémon to have been revealed to have hatched from an Egg.
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Water Pulse    Tập 805 – Tiến đến vùng đất Kalos! Sự khởi đầu của những giấc mơ và phiêu lưu!
 Bubble    Tập 807 – Keromatsu VS Yayakoma! Trận chiến trên không!
 Pound    Tập 819 – Harimaron VS Mafoxy! Cuộc chiến giảm cân!?
 Double Team    Tập 821 – Keromatsu VS Gekogashira! Trận đấu của những Ninja!!
 Cut    Tập 842 – Ohrot của khu rừng khó chịu!
 Aerial Ace    Tập 856 – Ninja quyết chiến! Gekogashira VS Gamenodes!!
 
     
 
Yayakoma -> Hinoyakoma -> Fiarrow
Tập xuất hiện: Tập 807 – Keromatsu VS Yayakoma! Trận chiến trên không!
Nơi bắt: Đường 4
Tập tiến hóa: Tập 840 – Trận chiến không trung!? Luchabull VS Fiarrow!!
Tập 890 – Cơ hội chụp ảnh Fire! Chụp ảnh truyền thuyết!!
Giới tính: Không rõ
Kỹ năng: Flame Body
Prior to being caught by Ash, Fletchling would steal food from other Pokémon as shown when it took a Berry from Dedenne. It was also shown to be mischievous as it led the group to a Beedrill swarm. Fletchling also showed a sense of humor by laughing at them after being attacked. After Ash caught Fletchling, it warmed up to the group and became friendly towards them. Compared to the more subdued Frogadier and Hawlucha, Fletchling tends to be more animated and emotional, puffing its chest out when confident and showing visible shock and tears when upset. In Battles in the Sky!, Fletchling became dejected after Moria‘s Talonflame dismissed it as weak. It was also shown in the same episode to be intelligent and resourceful; while Talonflame battled Hawlucha, it studied how Talonflame battled, and used what it learned to evade and defeat the evolved Pokémon later.
Thông tin bên lề:

 • Talonflame, as Fletchling, is Ash’s first basic stage Flying-type Pokémon to get a win in a Gym battle prior to its evolution.
 • As a Fletchling, its evolution into Fletchinder was first revealed in the Japanese opening Mega V. Fletchinder made its proper debut in Diancie and the Cocoon of Destruction, before its evolution was shown on-screen in Battles in the Sky!.
 • Talonflame is Ash’s first Pokémon to change one of its types upon evolution.
 • Talonflame is Ash’s first Flying-type Pokémon to have a confirmed Ability.
 • Talonflame is Ash’s first Pokémon to evolve while battling a Legendary Pokémon.
 • Both of Talonflame’s evolutions occurred when it was battling a Fire/Flying-type Pokémon.
 • Aside from Pikachu, Talonflame is tied with Sceptile for being used in the most Gym battles by Ash, with six.
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Water Pulse    Tập 805 – Tiến đến vùng đất Kalos! Sự khởi đầu của những giấc mơ và phiêu lưu!
 Bubble    Tập 807 – Keromatsu VS Yayakoma! Trận chiến trên không!
 Pound    Tập 819 – Harimaron VS Mafoxy! Cuộc chiến giảm cân!?
 Double Team    Tập 821 – Keromatsu VS Gekogashira! Trận đấu của những Ninja!!
 Cut    Tập 842 – Ohrot của khu rừng khó chịu!
 Aerial Ace    Tập 856 – Ninja quyết chiến! Gekogashira VS Gamenodes!!
 
     
 
Luchabull
Tập xuất hiện: Tập 839 – Chúa tể rừng xanh! Chạm mặt Luchabull!!
Nơi bắt: Đường 11
Giới tính: Không rõ
Kỹ năng: Không rõ
Ash’s Hawlucha just popped up in the forest near the Shala Gym and many of the Pokémon take pride in their martial arts within the forest. Kanazawa believed that it just came to the forest to test his skills. One after another, Luchabull defeated the veteran Pokémon of the forest and was then referred to as the forest champion. Until the day Ash arrived, it was of great help in the forest because he took down roughnecks who bullied meek Pokémon.
Ash took an immediate liking to Luchabull but it had a problem with its Flying Press. He has his own individual flair and likes to show it off, even if it means failure. Ashdecided to help it train and he thought of a good way for it to show off its flair without giving opponents a chance to escape. He told it to first, jump high and strike that favorite pose where it stretches its arms out. From that point on it needed to immediately start spinning and take a nose dive toward the opponent’s chest. It helped significantly and proved to be a powerful finishing move. After a double knock-out battle with Ash’s Froakie, Luchabull still wanted to go with Ash and he got it and began their travels together.
Thông tin bên lề:

Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Flying Press    Tập 839 – Chúa tể rừng xanh! Chạm mặt Luchabull!!
 Karate Chop    Tập 839 – Chúa tể rừng xanh! Chạm mặt Luchabull!!
 High Jump Kick    Tập 839 – Chúa tể rừng xanh! Chạm mặt Luchabull!!
 X-Scissor    Tập 878 – Thách đấu hội quán Kunoe! Cái bẫy của hệ tiên!!
 
     
 
Onbat
Tập nở trứng: Tập 880 – Gió, trứng và Onbat!
Nơi nở trứng: Đường 15
Giới tính: Không rõ
Kỹ năng: Không rõ
While training in a forest near Hyakkoku City, Ash’s Hawlucha found an egg which he brought to Ash. He decided to go back to where it was found to see if there was a nest but by the time he got there, the egg started to hatch. Ash’s Fletchinder was instrumental in helping the egg hatch as it has an Ability called “Flame Body” that makes eggs hatch faster. Ash and his friends didn’t know what kind of Pokémon egg it was until Noibat hatched. Noibat cries by using the move Supersonic which is quite deafening and it won’t stop until Ash pets it as it thinks he’s its parent. Its favorite food is fruit and it can tell the ripeness of a fruit. Ash’s Hawlucha and Ash’s Fletchinder helped it learn to fly by teaching it first how to glide on the wind. After an encounter with Rocket Gang in which Ash’s Hawluchaprotected Noibat it returned to Ash and he asked Noibat if it wanted to travel with him and it agreed.
Thông tin bên lề:

 • Noibat’s capture was first teased in the poster for PK27.
 • Noibat is the only Kalos Pokémon currently owned by Ash that is not weak to the Electric-type.
 • Noibat took the shortest time to hatch out of all of the Pokémon owned by the main cast that hatched from Eggs, with the Egg being ready to hatch before being given to its Trainer.
 • Out of all of Ash’s Pokémon that hatched from eggs, Noibat knew the least amount of moves in its debut with only one.
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Supersonic   Tập 880 – Gió, trứng và Onbat!

Ở cùng giáo sư Okido

 
     
 
Fushigidane
Tập xuất hiện: Tập 010 – Fushigidane của ngôi làng bí ẩn
Nơi bắt: Ngôi làng bí ẩn
Giới tính: Đực
Kỹ năng: Không rõ
While traveling through a Mysterious Garden in the Kanto region, Ash met Bulbasaur who at first was very aggressive and protective of the Pokémon there. Once it finally got to meet Ash, it became more open to him and allowed him to challenge it to a battle. Ash was able to prove that he was a strong trainer and Bulbasaur traveled with Ash for quite a while. Bulbasaur proved that its protective nature was quite strong and it stayed at Professor Oak’s lab after it was sent there to settle a dispute between the Pokémon in the forest and area near the lab. It is a very good negotiator and its strong leadership skills have proven to be effective. Bulbasaur is generally quite serious and mature. It is often harassed by Ash’s Heracross, who likes to suck on Bulbasaur’s bulb to get to its nectar. This annoys Bulbasaur greatly and it usually reacts by using Vine Whip or Razor Leaf on Heracross.
Thông tin bên lề:

 • Its gender was hinted at in the Japanese version of Island of the Giant Pokémon. In the subtitles, it refers to itself as おれ ore, which is a pronoun normally used by males, which is also used by characters such asAsh, Brock and James in the Japanese version.
  • In the dub of Bulbasaur and the Hidden Village, it was implied by Ash that Bulbasaur is male. When Melanie asked Ash if Bulbasaur would make a good addition to his team, Ash said “Would he ever,” implying that it is male.
 • Bulbasaur is Ash’s only Pokémon who refused to evolve after the process began.
 • In Pikachu’s Vacation, Bulbasaur sings a song called “Bulbasaur’s Bulbaby” in order to keep Togepi happy. Dexter reports this as the first recording of the song.
 • Bulbasaur, after Pikachu, is the Pokémon Ash has owned for the longest time period.
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Tackle   Tập 010 – Fushigidane của ngôi làng bí ẩn
 Vine Whip   Tập 010 – Fushigidane của ngôi làng bí ẩn
 Razor Leaf   Tập 025 – Đừng nổi giận nhé Okorizaru!
 Leech Seed   Tập 032 – Cuộc tranh tài của ninja trong hội quán hồng nhạt!
 Solar Beam   Tập 051 – Fushigidane của khu vườn hoa bí ẩn
 Sleep Powder   Tập 105 – Hội quán Yuzu! Trận đấu 3VS3!
 Take Down   Tập 180 – Popocco! Trận đấu Pokemon cỏ!
 Dig   Tập 227 – Tạm biệt Fushigidane! Cuộc phiêu lưu ở phòng thí nghiệm giáo sư Okido!!
 
     
 
Hitokage -> Lizardo -> Lizardon
Tập xuất hiện: Tập 011 – Pokemon đi lạc, Hitokage
Nơi bắt: Đường 24
Tập tiến hóa: Tập 043 – Cuộc hành quân của quân đoàn Nassy!
Tập 046 – Phục hồi! Pokemon hoá thạch!
Giới tính: Đực
Kỹ năng: Không rõ
Despite being one of Ash’s most often used Pokémon, Charmander’s evolution saw Charmeleon grow distant from Ash, scorning all of its former friends and seeking power alone. Charmeleon had grown to become like Damian, obsessed with power and reputation whilst ignoring the value of friendship, loyalty and kindness. Charmeleon’s battle with Aerodactyl was purely based on a bruised ego, just as Charizard’s later battles with Magmar, Zippo and the clone Charizard were. Despite this, however, it did, to an extremely small extent, retain some respect and loyalty to its master, made especially apparent when Ash was petrified trying to stop Mew and Mewtwo’s battle, where it was seen weeping for Ash before its tears restored him. Once Ash made the selfless act to save Charizard from freezing, Charizard finally shook off the poisonous personality traits left by Damian and regained full loyalty to Ash. Its ability to work as part of a team was still hampered but when working together with Pikachu to defeat Luana, it finally managed to overcome that difficulty. However, Charizard maintained the rebellious Flamethrower attacks as a sign of affection for its master and whilst Charizard was loyal, its love of power and reputation remained. This was shown significantly in its departing episode, where it brashly challenged each of the wild Charizard at Charicific Valley even though it was defeated every time.
Thông tin bên lề:

 • Out of all Pokémon in the anime, Charizard has used the most moves with its total of 17 (19 if the unused Mega Punch and Fly are included).
 • During the dub of Tanks a Lot!, Brock referred to Charizard as a male when he said that the Pokémon could use his Flamethrower to destroy the Arbo-Tank, but this is not considered canon since the Japanese version has never established Charizard’s gender. However, Charizard’s relationship with Charla may imply that it is male.
 • Charizard was the first of Ash’s starter Pokémon to evolve to its final stage.
 • Charizard became the first Pokémon in the anime to defeat a Legendary Pokémon when it beat Noland’s Articuno in a battle.
 • Charizard is the only Pokémon Ash has had that refused to obey him after evolving. This behavior was also seen post-evolution in Dawn’s Mamoswine and Iris’s Excadrill.
 • Until the episode Charizard Chills, Charizard only seemed to obey Ash when fighting another Fire-type Pokémon. It was obedient when battling against Blaine’s Magmar, Mewtwo’s cloned Charizard, and Zippo.
 • The Diamond & Pearl series is the only series so far in which Charizard did not make an appearance.
 • It has become a running gag in the anime that whenever Charizard returns to Ash, it greets him by scorching him with its Flamethrower.
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Flamethrower   Tập 011 – Pokemon đi lạc, Hitokage
 Leer   Tập 023 – Thu phục bóng ma trong tháp Pokemon!
 Rage   Tập 025 – Đừng nổi giận nhé Okorizaru!
 Skull Bash   Tập 026 – Erika và Kusaihana
 Ember   Tập 032 – Cuộc tranh tài ở hội quán hồng nhạt!
 Fire Spin   Tập 032 – Cuộc tranh tài ở hội quán hồng nhạt!
 Submission   Tập 059 – Quyết chiến! Hội quán Guren!
 Seismic Toss   Tập 059 – Quyết chiến! Hội quán Guren!
 Mega Punch   Tập 107 – Lizadon! Tớ chọn cậu!!
 Dragon Rage   Tập 107 – Lizadon! Tớ chọn cậu!!
 Take Down   Tập 107 – Lizadon! Tớ chọn cậu!!
 Tackle   Tập 108 – Trận quyết đấu! Zenigame VS Kamex
 Fly   Tập 133 – Hội quán Kikyou! Trận chiến trên không trung!!
 Dragon Breath   Tập 413 – Trận đấu đầu tiên! Battle Factory! (Phần 2)
 Overheat   Tập 413 – Trận đấu đầu tiên! Battle Factory! (Phần 2)
 Steel Wing   Tập 466 – Pokemon đầu tiên! Trận đấu cuối cùng!!
 Wing Attack   Tập 778 – Lizardon bùng cháy! Đấu với Kairyu!
 Slash   Tập 180 – Lizardon bùng cháy! Đấu với Kairyu!
 Dragon Tail   Tập 180 – Lizardon bùng cháy! Đấu với Kairyu!
 
     
 
Crab -> Kingler
Tập xuất hiện: Tập 013 – Ngọn hải đăng của Masaki
Nơi bắt: Đường 25, gần ngọn hải đăng của Masaki
Tập tiến hóa: Tập 077 – Khai mạc liên minh Pokemon! Sân đấu nước!
Giới tính: Không rõ
Kỹ năng: Không rõ
In its debut, Krabby appeared to be fiery and brash, challenging Ash to a fight despite him not even being a Pokémon. However, upon capture Krabby mellowed significantly and became a very modest and quiet Pokémon. This is most likely due to its residence with Professor Oak, who said in Showdown at the Po-ké Corral that Pokémon take on the personality of the person who spends the most time with it. In battle, Kingler was quietly determined, not giving up against Mandi despite on face value being the underdog against all three of his Pokémon. Kingler was a very modest victor, happily hugging his Trainer, but not waving to the crowd or gloating at Mandi. These are more of Oak’s traits coming through, as opposed to the rest of Ash’s team. This is most likely the reason Kingler never secured a permanent position on Ash’s team. It has proven strong in battle, loyal, and caring, but the very little time spent together has likely led Ash to feel more secure using his other Pokémon. Kingler, like Muk and Tauros, remains a trump card in Ash’s arsenal.
Thông tin bên lề:

 • Kingler is the first Water-type Pokémon that Ash has owned that evolved under his ownership, and his only one until A Stealthy Challenge!, 777 episodes later.
 • Kingler is Ash’s only Pokémon to win in a Pokémon League match single handedly, excluding one-on-one matches.
 • Since Kingler was injured by multiple Voltorb, it is the only one of Ash’s Pokémon at the time not to participate in the Silver Conference.
 • Kingler has learned every move it knows in a single episode.
 • In Pokémon Yellow, a game highly based on the anime, Krabby’s encounter rate is 70%, as opposed Red and Blue‘s encounter rate of 33%. In addition, in Yellow only, it is possible to catch Kingler by fishing on Route 25. These additions of commonness are likely made as a reference to Ash’s Kingler.
 • Kingler is the only Pokémon Ash caught in Kanto that did not appear in the flesh or in a flashback during the Best Wishes series, only appearing in the picture at the end of The Dream Continues!.
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Harden   Tập 077 – Khai mạc liên minh Pokemon! Sân đấu nước!
 Vice Grip   Tập 077 – Khai mạc liên minh Pokemon! Sân đấu nước!
 Leer   Tập 077 – Khai mạc liên minh Pokemon! Sân đấu nước!
 Stomp   Tập 077 – Khai mạc liên minh Pokemon! Sân đấu nước!
 Water Gun   Tập 077 – Khai mạc liên minh Pokemon! Sân đấu nước!
 Bubble   Tập 077 – Khai mạc liên minh Pokemon! Sân đấu nước!
 Crabhammer   Tập 077 – Khai mạc liên minh Pokemon! Sân đấu nước!
 Hyper Beam   Tập 077 – Khai mạc liên minh Pokemon! Sân đấu nước!
 
     
 
Betbeton
Tập xuất hiện: Tập 030 – Giấc mơ chuột điện của Coil!?
Nơi bắt: Thành phố Gunjon
Giới tính: Không rõ
Kỹ năng: Không rõ
Ash’s Muk is an extremely happy and affectionate Pokémon. It grew an attachment in particular to Professor Oak and as a recurring gag, it would always smother the Professor whenever Ash would make a call to the lab. This was first seen twenty episodes after its capture, in Who Gets To Keep Togepi?. Muk tackled Professor Oak in excitement in Showdown at the Po-ké Corral, when Oak explained that Muk and Krabby had become just like him from its long period of living with him. Muk differs from most of Ash’s other Pokémon in that it is a defensive Pokémon, with a low attack power and very few moves used across its entire time on the show. It has never been shown to be damaged by a physical attack, with its opponents’ moves always absorbed by its odd body type. Despite being quite powerful and good in battle, it has only ever defeated one opponent, Bellsprout (it was put to sleep by Victreebel and knocked out against Gary without a win).
Thông tin bên lề:

 • Muk is Ash’s only Pokémon in the Amorphous Egg Group.
 • In Pokémon Yellow, a game highly based on the anime, Muk can be found while walking in the Kanto Power Plant, making a direct reference to Ash’s Muk, which was also found in a power plant.
 • Muk is Ash’s only fully evolved Pokémon to know less than four moves.
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Body Slam   Tập 079 – Sân đấu cỏ! Đối thủ bất ngờ!
 Poison Gas   Tập 117 – Thị trấn Masara ơi, tớ đã quay trở về!
 Sludge Bomb   Tập 272 – Quyết đấu đối thủ! Kamex VS Lizardon!!
 
     
 
Kentauros (30 con)
Tập xuất hiện: Tập 035 – Truyền thuyết về Miniryu
Nơi bắt: Khu vực Safari
Giới tính: Đực
Kỹ năng: Không rõ
Satoshi đã thu phục được 30 con Kentauros ở khu rừng safari và gửi về cho giáo sư Okido. Thỉnh thoảng cậu nhờ đến sự trợ giúp của nó trong một vài cuộc thi. Due to the large number of Tauros, it is impossible to determine each and every one’s personality. However, the Tauros seem to share a very enthusiastic personality, and a love of exercise. In terms of battling, despite the very small move set available during most of their screen time, they are all extremely strong, capable of throwing aMetagross, Dragonite, Tauros, and Venusaur into the air from a standing position, using only their neck muscles.
Thông tin bên lề:

 • Brock caught a Tauros at the same time that Ash caught his first Tauros. Because of this, some believe that Brock should own a Tauros, and the writers forgot about it in subsequent episodes. However, Brock caught him using one of Ash’s Safari Balls, and therefore it is counted as one of the thirty belonging to Ash.
 • Despite the Tauros all being captured in green Safari Balls, they all have regular Poké Balls when Ash calls them into battle.
 • It has never been revealed whether Ash uses the same Tauros whenever one of them is transferred to him or if Professor Oak simply sends him a random one each time. However, it is likely that the one Ash uses is the leader of the herd.
 • Ash’s Tauros are the only Pokémon belonging to a main character to be caught in a banned episode.
 • Ash was offered a Rhyhorn in exchange for his Tauros after winning the Tauros battling competition. Ash had tried to capture a Rhyhorn in the Safari Zone, but a Tauros ran past and was captured instead. Despite this, Ash chooses to keep his Tauros.
 • Tauros is Ash’s only Pokémon to have used a one-hit knockout move.
 • The Tauros are the only Pokémon Ash has caught more than one of.
 • In Pokémon Yellow, which is based on the anime series, Tauros’s encounter rate at the Safari Zone is 10%, whereas in Red, Blue, FireRed, and LeafGreen, its encounter rate is only 1% or 4%, depending on the area. Making Tauros more common in the anime-based game may be a reference to Ash’s Tauros.
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Fissure   Tập 113 – Cup vô địch! Trận đấu 6 VS 6!!
 Take Down   Tập 114 – Kairyu xuất trận!!
 Horn Attack   Tập 271 – Chung kết liên minh! Trận đấu 6 VS 6!!
 Double Team   Tập 447 – Battle Tower! Trận chiến ngoại cảm!!
 
     
 
Kabigon
Tập xuất hiện: Tập 096 – Kabigon tham ăn! Nguy cơ lớn!
Nơi bắt: Đảo Zabon 7
Giới tính: Đực
Kỹ năng: Không rõ
Là một Pokemon mạnh mẽ nhưng nó thường ngủ hơn là chiến đấu.Snorlax is very lazy, responding only to food or battle (and not always the latter). It is a powerhouse eater, able to consume a year’s worth of food in one helping. Its hunger often overcomes common sense too, as it tried to eat both Misty’s Goldeen and Gulzar‘s Gloom, not recognizing them as Pokémon. However, this appetite is mirrored in its unparalleled strength and fitness. It is a very strong swimmer and is deceptively agile, along with its hugely powerful physical moves. Snorlax’s main advantage is its huge defensive capabilities, with very few attacks capable of inflicting damage. Despite its laziness, Snorlax is a very affectionate Pokémon, and (when awake and focused) is very loyal to Ash. Its single-minded attitude towards food has subsided recently, shown in The Right Place and the Right Mime when it woke up purely because of Ash’s presence. Typically, it would take a Tauros stampede to wake it up in other situations at Oak’s lab.
Thông tin bên lề:

 • In Pokémon Food Fight!, Misty says, “That is if you can ever get him to wake up”, but only in the dub. Another instance of gender confirmation in the dub was inPlaying with Fire!, when Professor Oak says “Snorlax’s Hyper Beam was sent back to him at double the power.”
 • Snorlax’s Poké Ball is the only one of Ash’s to break.
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Body Slam   Tập 096 – Kabigon tham ăn! Nguy cơ lớn!
 Headbutt   Tập 096 – Kabigon tham ăn! Nguy cơ lớn!
 Mega Kick   Tập 096 – Kabigon tham ăn! Nguy cơ lớn!
 Mega Punch   Tập 106 – Pikachu và Nyasu!?
 Hyper Beam   Tập 109 – Kabigon! Cố lên nào!
 Ice Punch   Tập 256 – Chiếc huy chương cuối cùng của hội quán Fusube!
 Tackle   Tập 410 – Phòng nghiên cứu của giáo sư Okido! Toàn viên tập hợp!!
 Protect   Tập 426 – Battle Arena! So tài chiến đấu!!
 Rest   Tập 426 – Battle Arena! So tài chiến đấu!!
 
     
 
Heracros
Tập xuất hiện: Tập 121 – Cuộc chiến giữa Heracros và Kailios!
Nơi bắt: Đường 29
Giới tính: Không rõ
Kỹ năng: Không rõ
Là một Pokemon mạnh mẽ mà Satoshi thu phục đầu tiên trong hành trình Jouto, nó thích hút mật từ củ trên lưng Fushigidane. Tuy không đi chung với Satoshi lâu nhưng cậu thường gọi nó đến để đánh những trận lớn. Heracross is an eager but easily distracted Pokémon, especially regarding sap. This was shown in Fighting Flyer with Fire, where Meowth dropped a jar of sap to allow Team Rocket to escape with Pikachu. It also likes to suck sap from plants or trees, as well as Bulbasaur‘s bulb whenever the two are together, annoying Bulbasaur enough to use Vine Whip to push it away. Again, this is distracting for it, as in Chikorita’s Big Upset when it went for Bulbasaur’s bulb before helping to rescueChikorita. Heracross doesn’t appear to care how much this annoys Bulbasaur.
Thông tin bên lề:

Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Tackle   Tập 122 – Thung lũng của Donfan
 Horn Attack   Tập 122 – Thung lũng của Donfan
 Endure   Tập 122 – Thung lũng của Donfan
 Leer   Tập 142 – Thi đấu! Hassam VS Heracros!!
 Take Down   Tập 142 – Thi đấu! Hassam VS Heracros!!
 Fury Attack   Tập 142 – Thi đấu! Hassam VS Heracros!!
 Megahorn   Tập 271 – Chung kết liên minh! Trận đấu 6 VS 6!!
 Sleep Talk   Tập 652 – Khai mạc! Giải đấu liên minh Sinnoh Suzuran!!
 Focus Punch   Tập 652 – Khai mạc! Giải đấu liên minh Sinnoh Suzuran!!
 Hyper Beam   Tập 658 – Trận bán kết liên minh Sinnoh! Darkrai xuất hiện!!
 
     
 
Chicorita -> Bayleaf
Tập xuất hiện: Tập 128 – Chicorita hiếu thắng!
Nơi bắt: Đường 29
Tập tiến hóa: Tập 201 – Tạm biệt Chicorita!? Mê cung điện!
Giới tính: Cái
Kỹ năng: Không rõ
Là một Pokemon hiếu thắng, nó thích làm nũng với Satoshi và hay ganh tị với Pikachu, cũng là Pokemon giống cái đầu tiên của Satoshi. In the early part of the series, Bayleef developed what seemed to be a crush on Ash, constantly fighting for his attention and trying to get his approval. As a Chikorita, her personality was stubborn, passionate and sometimes violent. She easily gets jealous of the attention Ash’s other Pokémon receive – especially Pikachu. However, some of her more extreme personality traits seemed to have mellowed with evolution. She has proven to be a powerful and tactical battler, often using her vines to restrict her opponent’s moves (clamping Houndoom’s jaw and Machoke’s arms) or even as a propeller to become airborne, a move later copied by Gary’s Nidoqueen.
Thông tin bên lề:

 • Bayleef was the only Pokémon that Ash owned that evolved during the Johto saga.
 • Bayleef was Ash’s first confirmed female Pokémon.
 • Bayleef is Ash’s only Grass-type Pokémon to evolve only once. All his other Grass-types either evolved twice, or have not evolved at all.
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Razor Leaf   Tập 128 – Chicorita hiếu thắng!
 Vine Whip   Tập 128 – Chicorita hiếu thắng!
 Tackle   Tập 138 – Nỗi buồn của Chicorita
 Sweet Scent   Tập 146 – Hội quán Hiwada! Trận chiến trong rừng sâu!!
 Body Slam   Tập 202 – Bayleaf biến mất!? Tìm thấy ở vườn hoa!
 Headbutt   Tập 273 – Gặp lại Bashamo của Hajiki!
 
     
 
Hinoarashi -> Magmarashi
Tập xuất hiện: Tập 143 – Thu phục Hinoarashi
Nơi bắt: Đường 33
Tập tiến hóa: Tập 651 – Đêm trước trận chiến khốc liệt! Sự lựa chọn của Satoshi!!
Giới tính: Không rõ
Kỹ năng: Không rõ
Là một Pokemon hiền lành, lúc đầu nó không thể kiểm soát được khả năng chiến đấu nhưng Satoshi đã giúp nó. Personality-wise, Cyndaquil was the “baby” of Ash’s group. It started off very weak and lazy, and was easily tired out. In battles, it usually had to wait for the flame on its back to ignite before using any Fire-type attacks, though its excellent reflexes usually made up for it. After training with Ash in Hot Matches!, Cyndaquil was able to ignite at will. Its evolution into Quilava marked a significant spike in its maturity and skill level. Quilava’s personality was completely revamped as it became calm, serious, and stoic.
Thông tin bên lề:

 • Cyndaquil is Ash’s only Fire-type starter Pokémon that was not owned by another Trainer first. All of Ash’s other Fire-type starters had previous owners who mistreated and abandoned them.
 • Quilava, as a Cyndaquil, took the longest to evolve out of any Pokémon in the anime, having been a Cyndaquil for 507 episodes, longer than a decade. However, it took slightly less than a decade for the dub, due to the fact that its introduction episode aired dubbed 338 days after the original, while its evolution episode aired dubbed only 149 days after the original.
 • Quilava learned all of its moves in pairs, excluding Aerial Ace.
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Flamethrower   Tập 143 – Thu phục Hinoarashi
 Tackle   Tập 143 – Thu phục Hinoarashi
 Agility   Tập 154 – Airmd VS Hinoarashi! Đôi cánh thép!!
 Smokescreen   Tập 154 – Airmd VS Hinoarashi! Đôi cánh thép!!
 Quick Attack   Tập 184 – Hội quán Enju! Trận chiến hệ ma!!
 Swift   Tập 184 – Hội quán Enju! Trận chiến hệ ma!!
 Flame Wheel   Tập 651 – Đêm trước trận chiến khốc liệt! Sự lựa chọn của Satoshi!!
 Eruption   Tập 651 – Đêm trước trận chiến khốc liệt! Sự lựa chọn của Satoshi!!
 Aerial Ace   Tập 652 – Khai mạc! Giải đấu liên minh Sinnoh Suzuran!!
 
     
 
Waninoko
Tập xuất hiện: Tập 153 – Waninoko sẽ là của ai!? Satoshi VS Kasumi!
Nơi bắt: Đường 34
Giới tính: Đực
Kỹ năng: Không rõ
Satoshi và Kasumi đã đấu một trận để dành quyền sở hữu Waninoko. Nó là một Pokemon vui tính, lúc nào cũng thích nhảy nhót và mê gái. Totodile is a highly energetic Pokémon. It is always happy and shows this by dancing, a theme that is focused on when it is released from its Lure Ball, even when being called into a battle. It also unabashedly introduced itself to Larvitar first in Entei at Your Own Risk, energetically swinging Larvitar around in a circle. However, when need be, Totodile can be a powerful opponent, as seen when it managed to defeat Harrison’s Sneasel, who had been causing trouble for Ash and Harrison earlier on in “Pop Goes the Sneasel“. Totodile also acts as a comic relief character, as its tendency to dance is shown in many important matches, frustrating Ash, and confusing its opponents. Its most significant battle, defeating Harrison’s Sneasel, depicted it biting Sneasel’s hand and dancing around whilst thrashing Sneasel into the ground. Its Scary Face attack has also been used as a joke a couple of times, one being in a battle with Duplica‘s Mini-Dit, where Totodile laughed at its imitation of the move before continuing the battle.
Thông tin bên lề:

 • Totodile is Ash’s only Pokémon not to be kept inside a regular Poké Ball but rather inside a special Ball. Although all of Ash’s Tauros were captured with Safari Balls, they stay inside regular Poké Balls when with Ash.
 • It is the second Pokémon that Ash and Misty battled over. The first was Togepi.
 • It is the second one of Ash’s Pokémon that Brock has given romantic tips to. The first was Butterfree, although unlike Butterfree, Totodile was not successful.
 • Totodile is the only one of Ash’s Johto Pokémon who can evolve but hasn’t evolved at least once.
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Scratch   Tập 153 – Waninoko sẽ là của ai!? Satoshi VS Kasumi!
 Bite   Tập 153 – Waninoko sẽ là của ai!? Satoshi VS Kasumi!
 Water Gun   Tập 153 – Waninoko sẽ là của ai!? Satoshi VS Kasumi!
 Headbutt   Tập 215 – Sunnygo và Amigo! Trận đấu ở đảo đá vàng!!
 Scary Face   Tập 250 – Công viên thi đấu! VS Kamex – Lizardon – Fushigibana!
 Slash   Tập 258 – Trận chiến trong hồ nước tại hội quán Ryugu!
 
     
 
Yozunozuku
Tập xuất hiện: Tập 156 – Thu phục Yorunozuku khác màu!!
Nơi bắt: Rừng Ubame
Giới tính: Không rõ
Kỹ năng: Không rõ
Là một Pokemon khá thông minh, con Yorunozuku của Satoshi có màu lông khác với đồng loại. Personality-wise, Noctowl was presented as intelligent, mischievous, and cunning — although these traits weren’t usually emphasized or touched upon after its debut episode. It also presents a serious side to its personality, often going to sleep with dignity, or using its hypnosis on others in order to save them, instead of for prank purposes, as was the case in Carrying On!, where it was also shown to develop a soft spot for a small Pidgey. Noctowl is very loyal to Ash because he saved it from Team Rocket, and similar toBulbasaur, was captured in a fair contest with Pikachu. Noctowl also proved to be a very powerful Pokemon, being used as Ash’s secret weapon in his battle with Morty and also performing well in the battle against Conway.
Thông tin bên lề:

 • Noctowl is the first Shiny Pokémon seen in the anime, although it is not the first alternately colored Pokémon to appear, and is also the only one to be owned by a main character.
 • Noctowl is the only one of Ash’s bird Pokémon to have been fully evolved when it was captured.
  • To date, Noctowl is also the latest Pokémon that Ash has caught in its fully evolved state, excluding Pokémon that don’t evolve.
 • Noctowl is Ash’s only Pokémon able to use damaging Psychic-type moves.
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Peck   Tập 156 – Thu phục Yorunozuku khác màu!!
 Hypnosis   Tập 156 – Thu phục Yorunozuku khác màu!!
 Whirlwind   Tập 166 – Poppo đưa thư!
 Foresight   Pikachu Short 08 – Món quà của Delibird
 Tackle   Tập 183 – Ngọn tháp bị cháy! Matsuba xuất hiện!!
 Confusion   Tập 184 – Hội quán Enju! Trận chiến hệ ma!!
 Sky Attack   Tập 654 – Căn phòng xảo thuật đáng sợ! Satoshi VS Kouhei!!
 Air Slash   Tập 654 – Căn phòng xảo thuật đáng sợ! Satoshi VS Kouhei!!
 Extrasensory   Tập 654 – Căn phòng xảo thuật đáng sợ! Satoshi VS Kouhei!!
 
     
 
Gomazou -> Donfan
Tập nhận trứng: Tập 230 – Cuộc đua Pokemon!!
Tập nở trứng: Tập 232 – Trứng ơi, nở đi
Nơi nở trứng: Đường 42
Tập tiến hóa: Tập 431 – Giật mình! Sửng sốt! Elekid!!
Giới tính: Không rõ
Kỹ năng: Không rõ
As a Phanpy, it had many traits of a child being extremely playful, friendly and energetic. It at first thought everyone around it was playing, even in a serious situation. It was also easily frightened from not knowing how to handle damage. However, it matured after evolving into Donphan, much like his Aipom did later. In some episodes, as shown in Odd Pokémon Out!, it was shown to have kept its friendly personality upon evolution. As a Phanpy, Donphan was initially one of Ash’s weaker Pokémon, but it would gradually become stronger battle after battle. Donphan is generally loyal to Ash, and always tries its best for him in battles.
Thông tin bên lề:

 • Donphan is the first Ground-type Pokémon owned by Ash.
 • During its time as a Phanpy, it had the largest rotation of English voice actors of all of Ash’s Pokémon, with three.
 • It is the only Pokémon that Ash owns that had been in his team once before, left at Professor Oak’s Laboratory, and then again returned to his main team for more than a few episodes at a later time.
 • Donphan is Ash’s first Pokémon to have hatched from an Egg.
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Tackle   Tập 232 – Trứng ơi, nở đi
 Rollout   Tập 232 – Trứng ơi, nở đi
 Take Down   Tập 233 – Đội hỏa tiễn và Delibird!
 Defense Curl   Tập 261 – Entei và bạn bè ở suối nước nóng!
 Earthquake   Tập 269 – Vòng sơ tuyển liên minh! Trận đấu bùng cháy của Magmarashi!!
 Hidden Power   Tập 414 – Vương quốc của Iwark!
 Hyper Beam   Tập 431 – Giật mình! Sửng sốt! Elekid!!
 
     
 
Subame -> Ohsubame
Tập xuất hiện: Tập 280 – Bầy Subame nguy hiểm! Thu phục tại rừng Touka!!
Nơi bắt: Rừng Touka
Tập tiến hóa: Tập 356 – Trận chiến Pokéringer đầu tiên trên khinh khí cầu!!
Giới tính: Không rõ
Kỹ năng: Không rõ
Right from its debut as a Taillow, Swellow has been tough and persistent. It has been noted many times in the anime how Swellow was overly stubborn and would fight to its last breath in a battle, rather than give up. An example of Swellow’s determination was in Solid as a Solrock where Ash, knowing that Swellow would enjoy the challenge, ordered a Thunder attack on it. Swellow, determined to win their battle against Tate and Liza, took the attack and used it to win the Double Battle.
Thông tin bên lề:

 • Swellow was Ash’s first Hoenn Pokémon to fully evolve.
 • Swellow is the only dual-type Pokémon Ash caught during the Advanced Generation series.
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Peck   Tập 281 – Ziguzaguma và cậu bé quần ngắn! Trận đấu đầu tiên của Haruka!!
 Wing Attack   Tập 284 – Habunake VS Kimori! Kết thúc bằng chiêu Phách đả!!
 Quick Attack   Tập 296 – Hội quán Muro! Trưởng hội quán lướt sóng, Touki xuất hiện!
 Aerial Ace   Tập 367 – Pokemon Contest! Đại hội Minamo!!
 Double Team   Tập 376 – Hội quán Tokusane! Lunatone và Solrock!
 
 
 
Kimori -> Juptile -> Jukain
Tập xuất hiện: Tập 283 – Khu rừng của Kimori! Bảo vệ cây cổ thụ!!
Nơi bắt: Rừng Touka
Tập tiến hóa: Tập 342 – Cơn giận vô cớ! Bakuong VS Juptile!!
Tập 438 – Juptile đối đầu Tropius! Trận quyết đấu ở thảo nguyên!!
Giới tính: Đực
Kỹ năng: Overgrow
Ever since its debut, Sceptile has been known to act cool, calm and collected; holding a twig in the side of its mouth almost always. Sceptile has an overpowering pride, similar to Buizel‘s, that it will defend at all costs from anyone or anything that damages it, most notably after being defeated by Seviper, Hariyama and when a Tropius flirted with a Meganium it had taken a liking to. Before evolving into Sceptile, it was shown to tease the other Pokémon, especially Corphish, although it would always defend and protect them.
Thông tin bên lề:

 • Sceptile keeping a twig in its mouth is much like a 番長 banchō, a juvenile gang leader, a character type that was common in manga and anime in the sixties and early seventies.
 • Sceptile has been referred to as a male in episodes such as Tree’s a Crowd and Odd Pokémon Out, but only in the English dub.
 • It took 59 episodes for Treecko to evolve into a Grovyle. Incidentally, the amount of episodes to evolve again was the reversed digits; 95.
 • Sceptile is Ash’s first fully evolved Grass-type starter.
 • Sceptile is the third of Ash‘s Pokémon to defeat a legendary Pokémon, defeating Tobias’s Darkrai in The Semi-Final Frontier. The others are Charizard and Pikachu.
  • It could also be considered the fourth Pokemon belonging to a main series character that has defeated a legendary Pokémon if Dawn’s Buneary‘s victory over a wild Phione in an earlier episode is counted due to the dispute of Phione’s legendary status.
 • Sceptile has faced more legendary Pokémon in official battles than any other of Ash’s Pokémon, a total of three; Regirock, Darkrai, and Latios.
 • Aside from Pikachu, Sceptile has been used in the most Gym battles by Ash, with six.
 • Sceptile is the only Grass-type owned by Ash to not know any Grass-type moves upon being caught.
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Pound   Tập 283 – Khu rừng của Kimori! Bảo vệ cây cổ thụ!!
 Quick Attack   Tập 284 – Habunake VS Kimori! Kết thúc bằng chiêu Phách đả!!
 Bullet Seed   Tập 317 – Chiêu mới của Kimori! Đạn hạt liên thanh ở vườn dưa hấu!
 Leaf Blade   Tập 342 – Cơn giận vô cớ! Bakuong VS Juptile!!
 Solar Beam   Tập 441 – Trận chiến mãnh liệt! Trận đấu ở rừng nhiệt đới tại Battle Palace!!
 Agility   Tập 443 – Tia chớp đỏ của tòa cao ốc!
 Leaf Storm   Tập 658 – Trận bán kết liên minh Sinnoh! Darkrai xuất hiện!!
 
     
 
Heigani
Tập xuất hiện: Tập 299 – Kẻ vô lại ở bờ biển, Heigani xuất hiện!
Nơi bắt: Đường 106
Giới tính: Không rõ
Kỹ năng: Không rõ
Corphish is a very brash Pokémon; it will often charge into things without thinking about its actions first, which usually leaves it in some kind of trouble. Corphish also gets jealous of others easily, as shown in Go Go Ludicolo!, after Treecko evolved into Grovyle where Corphish was worried it would not get as much attention as the powerful new Pokémon. In A Shroomish Skirmish, Corphish ate all of Torchic‘s food, one of the many examples of Corphish being quite a gluttonous Pokémon. When it later got lost with Torchic, Corphish preferred to go on as if nothing had happened rather than swallowing its pride and apologizing. Despite all of its social flaws, Corphish is a very friendly Pokémon and is very loyal to its Trainer. Corphish is also an effective battler, being able to defeat opponents quite larger in size than itself.
Thông tin bên lề:

 • Corphish is the only Pokémon that Ash caught in Hoenn capable of evolving that has not evolved.
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Crabhammer   Tập 299 – Kẻ vô lại ở bờ biển, Heigani xuất hiện!
 Bubble Beam   Tập 299 – Kẻ vô lại ở bờ biển, Heigani xuất hiện!
 Vice Grip   Tập 302 – Trận công kích của gia đình Konohana!
 Harden   Tập 307 – Tái chiến hội quán Muro! Sân đấu lướt sóng!
 
 
 
Cotoise
Tập xuất hiện: Tập 334 – Đột phá thung lũng thép! Cotoise VS Haganeil!!
Nơi bắt: Thung lũng thép
Giới tính: Không rõ
Kỹ năng: Không rõ
Torkoal has a habit of crying and releasing smoke from its nostrils and back when it is happy. It will usually do this every time it’s released from its Poké Ball and when it wins a battle. Although not ill-intended, the smoke will usually blacken any surrounding object or person. This was demonstrated relatively often when Torkoal was first captured. Ash’s Torkoal, as Brock points out, is quite an emotional individual and very friendly towards people and other Pokémon. It has a slight comic element to it, most notably when it tried to play a soccer carnival game in Manectric Charge! and falling over in the process.
Thông tin bên lề:

 • Torkoal is Ash’s only Fire-type Pokémon who has no evolution family.
 • Torkoal is the only Pokémon Ash caught in Hoenn that isn’t capable of evolving.
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Flamethrower   Tập 334 – Đột phá thung lũng thép! Cotoise VS Haganeil!!
 Overheat   Tập 334 – Đột phá thung lũng thép! Cotoise VS Haganeil!!
 Iron Defense   Tập 335 – Tái đấu hội quán Kinsetsu! VS Livolt!!
 Body Slam   Tập 355 – Tìm ngọc giúp Baneboo!?
 Heat Wave   Tập 463 – Tái đấu Battle Pyramid! Đấu với Registeel!!
 
 
 
Yukiwarashi -> Onigohri
Tập xuất hiện: Tập 385 – Thu phục Yukiwarashi!
Nơi bắt: Đảo Izabe
Tập tiến hóa: Tập 400 – Trận quyết chiến! Đại hội Grand!! (Phần 3)
Giới tính: Đực
Kỹ năng: Không rõ
In its first appearances as a Snorunt, it was very mischievous and troublesome, constantly playing pranks on Ash and the gang. Since its capture, it has been very energetic and giggly; seeming to laugh at everything whether it is good or bad. However, it has demonstrated that it can be serious a few times, namely when it rescued Ash from perishing in a blizzard or when it froze some berries to help Max treat a sick Ralts. Sometimes Snorunt seems irrational, most notably when Snorunt argued with a Kirlia over what was best for the Ralts Max had took in to his care. A running gag in the anime had him freeze people with his Ice-type attacks, usually Ash. Even after gaining control over its attacks it continued to freeze its Trainer when he came to Sinnoh.
Thông tin bên lề:

 • Glalie was the only member of Ash’s Hoenn team that did not appear in a Pokémon movie or the Kanto Battle Frontier saga.
 • As a Snorunt, it was Ash’s only Pokémon to have a branched evolution. However, at the time of its capture, Snorunt only had one evolution.
 • In the English dub of Date Expectations!, Brock states that Snorunt “still needs to work on his Ice Beam”, implying that Snorunt is male. However, this is only in the English dub.
 • Glalie is the only Ice-type Pokémon still in Ash’s possession.
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Icy Wind   Tập 385 – Thu phục Yukiwarashi!
 Double Team   Tập 385 – Thu phục Yukiwarashi!
 Headbutt   Tập 385 – Thu phục Yukiwarashi!
 Ice Beam   Tập 391 – Lăn đi! Tình yêu của Donfan!
 
 
 
Mukkuru -> Mukubird -> Mukuhawk
Tập xuất hiện: Tập 471 – Truy tìm Pikachu! Lộ 202!
Nơi bắt: Đường 202
Tập tiến hóa: Tập 482 – Mukkuru cố lên!
Tập 587 – Pokeringer! Trận quyết chiến trên không!!
Giới tính: Đực
Kỹ năng: Không rõ
Whilst a Starly he mostly performed duties done by Ash‘s other bird Pokémon such as scouting and bursting Team Rocket‘s balloon. As a Staravia, he was shown to love battling to the point of sulking when Ash didn’t choose him to participate in his first Gym Battle. Staravia was very adamant about training evident in his determination to master Aerial Ace and Brave Bird. When Staravia evolved into Staraptor his personality changed to become fierce, fast, and proud, however always maintaining an undeterred loyalty to Ash.
Thông tin bên lề:

 • Despite the fact Staraptor and other members of his evolution family know Gust, it is impossible for Starly, Staravia, or Staraptor to learn it in the games. This error was also present in the Japanese version. The dub changed it to Whirlwind in Starly’s initial appearance, but left it as Gust until Getting the Pre-Contest Titters!, after Starly had evolved into Staravia, when it was dubbed as Whirlwind again, and has been since.
 • For Shapes of Things to Come!, Professor Oak’s lecture is about Ash’s Staravia. He writes this senryū about it: 「ムックルが ムクムクしんか ムクバード」 Mukkuru evolves abruptly, Mukubird.”
 • Though Staraptor is confirmed to be male, the Czech dub refers to him as female. The same happens in the Latin American Spanish dub.
 • Staravia’s evolution to Staraptor was first revealed in a Japanese movie poster for Arceus and the Jewel of Life.
 • Out of all of Ash’s bird-like Pokémon (not including Noctowl, who was fully evolved when caught), Staraptor took the longest amount of episodes to reach his final form with 116. His Talonflame needed 82 episodes,Pidgeot 78 episodes, and Swellow taking 76 episodes, and Unfezant taking 66 episodes to fully evolve.
 • When he entered as a Staravia, Staraptor was the second of Ash’s Pokémon to evolve during a PokéRinger tournament. The first was Swellow, who entered as a Taillow.
 • Staraptor was Ash’s first regional Flying-type Pokémon to evolve into its second stage before challenging the first gym.
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Gust   Tập 471 – Truy tìm Pikachu! Lộ 202!
 Quick Attack   Tập 471 – Truy tìm Pikachu! Lộ 202!
 Wing Attack   Tập 471 – Truy tìm Pikachu! Lộ 202!
 Aerial Ace   Tập 482 – Mukkuru cố lên!
 Brave Bird   Tập 536 – Trận hội quán đầu tiên của Hikari!!
 Close Combat   Tập 587 – Pokeringer! Trận quyết chiến trên không!!
 
 
 
Naetle -> Hayashigame -> Dodaitose
Tập xuất hiện: Tập 474 – Thu phục Naetle!
Nơi bắt: Đường 202
Tập tiến hóa: Tập 569 – Naetle, Hayashigame… và Dodaitose!
Tập 635 – Bay lên! Tháp Nagisa!!
Giới tính: Không rõ
Kỹ năng: Không rõ
As a Turtwig, Torterra was very brave. Similarly to Ash’s Bulbasaur it helped take care of sick or injured Pokémon and kept the peace between them. If there was feud between another Pokémon Turtwig would be the mannered one to break it up. It was shown to be a little reckless at times, ignoring Ash’s commands to dodge in Different Strokes for Different Blokes. It was quite stubborn and would not give up, no matter how hard the challenge, another trait it shared with Bulbasaur. It was also quite affectionate, latching on to Ash’s head as a Turtwig. After evolving into Grotle, it became a lot less active with its weight gain, still battling well but taking things slowly. As it grew and evolved, Torterra became quite serious in everything it did and had no issues listening to Ash’s commands unlike when it was still Turtwig and Grotle.
Thông tin bên lề:

 • For A Gruff Act to Follow!, Professor Oak’s lecture is about Ash’s Turtwig. He writes this senryū about it: 「ナエトルは あたまにはっぱ はえとるぞ」 Naetle has leaves growing on its head.”
 • Torterra took exactly as many episodes to evolve from Turtwig to a Grotle as Ash’s Sceptile did from its Grovyle stage.
 • Torterra, as Turtwig, is Ash’s first Pokémon to evolve while battling against one of his rivals.
 • Grotle’s evolution into Torterra was first revealed in the Japanese opening The Greatest – Everyday!.
 • With the exception of battles against Team Rocket, Torterra was defeated in every battle it participated in after evolving from Grotle without defeating any opposing Pokémon, despite having type advantages against them.
 • Torterra is Ash’s first Pokémon to learn an HM move.
 • Despite evolving into a Torterra in The Fleeing Tower of Sunyshore!, it has yet to learn a Ground-type move.
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Tackle   Tập 474 – Thu phục Naetle!
 Razor Leaf   Tập 474 – Thu phục Naetle!
 Bite   Tập 474 – Thu phục Naetle!
 Synthesis   Tập 474 – Thu phục Naetle!
 Energy Ball   Tập 531 – Miltank của cà phê nữ phục vụ!
 Rock Climb   Tập 590 – Yukikaburi cô đơn!
 Leaf Storm   Tập 635 – Bay lên! Tháp Nagisa!!
 
 
 
Hikozaru -> Moukazaru -> Goukazaru
Tập xuất hiện: Tập 472 – Trận đấu với đối thủ! 3 đấu 3!!
Tập bắt: Tập 521 – Thi đấu đôi! Kết thúc!!
Nơi bắt: Thành phố Yosuga
Tập tiến hóa: Tập 601 – Trận đấu đầy đủ! Shinji đấu với Satoshi!! (Phần 2)
Tập 632 – Tiến hóa bộc phát! Goukazaru!!
Giới tính: Không rõ
Kỹ năng: Blaze
Infernape, as a Chimchar, was usually a very sweet and kind Pokémon, until Blaze was activated and it went on a rampage until it could be stopped by Ash. Every time Chimchar saw Paul, it would get really fired up and determined to defeat him in battle. Chimchar never gives up in battle, which is a trait that it carried with it as it evolved into Monferno, and then into Infernape. Infernape is quite the feisty Pokémon and, in its current stage, is always looking for someone to battle and some new way to boost its skills. Its personality almost completely matches Ash, which is why these two are a perfect match for one another. It still retains some of its childlike personality from when it was a Chimchar, and, like when it was a Chimchar, always takes any advice and motivation it receives, even from its enemies, such as Meowth.
Thông tin bên lề:

Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Ember   Tập 472 – Trận đấu với đối thủ! 3 đấu 3!!
 Flame Wheel   Tập 472 – Trận đấu với đối thủ! 3 đấu 3!!
 Scratch   Tập 472 – Trận đấu với đối thủ! 3 đấu 3!!
 Dig   Tập 475 – Khu rừng mê hoặc! Gặp lại Shinji!
 Fire Spin   Tập 509 – Nhà vô địch Shirona xuất hiện!
 Flamethrower   Tập 519 – Toàn viên tham gia! Thi đấu đôi!!
 Mach Punch   Tập 601 – Trận đấu đầy đủ! Shinji đấu với Satoshi!! (Phần 2)
 Flare Blitz   Tập 654 – Căn phòng xảo thuật đáng sợ! Satoshi VS Kouhei!!
 
 
 
Buoysel
Tập xuất hiện: Tập 503 – Buizel! Con đường tới thành công!!
Nơi bắt: Đường 205
Giới tính: Đực
Kỹ năng: Swift Swim
Tập trao đổi: Tập 524 – Eipam và Buizel! Con đường riêng của mỗi người!!
Huấn luyện cũ: Hikari
Trao đổi với: Eipam của Satoshi
Earlier on, with Dawn, Buizel’s personality was similar to Grovyle‘s; preferring to look cool than play with the other Pokémon. Buizel also got into conflict quite easily, disputing with Brock’s Croagunk at one point, as well as giving Pikachu the cold shoulder when he accidentally hit him with a Thunderbolt. Buizel seemed to mellow after being Ash’s for a while, yet he still showed great determination in his battles and other hurdles, notably in Short and To the Punch! when he attempts to learn Ice Punch. Despite becoming generally mellow, Buizel still got into conflicts with Pokémon he didn’t know very quickly, such as Kenny’s Empoleon.
Thông tin bên lề:

 • Buizel is Ash’s second Pokémon originally obtained in a trade.
  • Buizel is, however, the first that he has kept from a trade.
 • Buizel and Ambipom are the first two Pokémon to be traded between main characters.
 • A constant animation quirk that occurs with Buizel is that his eyes briefly turn the same color as his Water Gun. This is almost always seen when Buizel uses Water Gun up close.
 • In Enter Galactic!, Professor Oak’s lecture is about Ash’s Buizel.
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Water Gun   Tập 503 – Buizel! Con đường tới thành công!!
 Aqua Jet   Tập 503 – Buizel! Con đường tới thành công!!
 Sonic Boom   Tập 503 – Buizel! Con đường tới thành công!!
 Water Pulse   Tập 537 – Hội quán Tobari! Lucario VS Buoysel!!
 Ice Punch   Tập 628 – Gầm thét, Cúđấm băng giá! Buoysel đấu với Barrierd!!
 
 
 
Gliger -> Glion
Tập xuất hiện: Tập 533 – Gliscor và Gligar! Vượt qua mê cung của gió!!
Nơi bắt: Đường 215
Tập tiến hóa: Tập 554 – Gliger! Đôi cánh của tình bạn!!
Giới tính: Không rõ
Kỹ năng: Không rõ
Gliscor is quite the character and one of the most emotional Pokémon Ash owns. As a Gligar it was a bit of a crybaby, tearing up when upset at failing or being yelled at by Ash, especially when it was afraid as shown in Chim – Charred! and Fighting Fear with Fear!. It had a big fear of battling other Pokémon and was afraid of high heights, despite being aFlying-type. Gligar seems to have a habit of sticking out its tongue and winking when appearing. It also has the tendency to crash land on top of Ash due to its inability to glide properly or would land on him for comfort. It would also try very hard to earn Ash’s approval and attention. Gligar’s evolution into Gliscor saw a noticeable confidence boost as it learned to overcome most of its fears, especially its fear of facing other Pokémon. Despite its evolution, it still kept most of its personality. It still remains loyal to him and is more than willing to try to prove to be strong for its Trainer and itself.
Thông tin bên lề:

Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 X-Scissor   Tập 539 – Hãy kết hợp với nhau, Lysian!
 Sand Attack   Tập 539 – Hãy kết hợp với nhau, Lysian!
 Steel Wing   Tập 539 – Hãy kết hợp với nhau, Lysian!
 Screech   Tập 575 – Phương pháp kết bạn với Pokemon!?
 Fire Fang   Tập 575 – Phương pháp kết bạn với Pokemon!?
 Giga Impact   Tập 623 – Bậc thầy thi đấu trên không xuất hiện! Glion đấu với Hasam!!
 Stone Edge   Tập 656 – Trận đấu tổng lực! Satoshi VS Shinji!!
 
 
 
Fukamaru
Tập xuất hiện: Tập 625 – Fukamaru và Chùm sao rồng!!
Tập bắt: Tập 626 – Fukamaru! Thu phục!!
Nơi bắt: Sinnoh
Giới tính: Đực
Kỹ năng: Không rõ
Gible is quite a powerful battler, but outside of battle tends to be quite clumsy and oblivious. Gible can also be very destructive, destroying a whole park, Barry’s bike and Team Rocket’s mecha using nothing but his teeth. He is also quite sociable, biting people’s heads to show affection, and is also shown to be intelligent by using his Draco Meteor to find Piplup.Dawn’s Piplup dislikes him due to constantly being hit by his failed Draco Meteors, but Gible has no harsh feelings towards Piplup, even refusing to fight Piplup after accidentally hitting him several times with a failed Draco Meteor. After being severely scolded by Dawn’s Togekiss, he reveals that he doesn’t intend to hurt him, but he simply cannot avoid it, showing that he does care about Piplup. Like Torterra during its time as a Turtwig, Gible seems to enjoy latching onto Ash’s head as well as other peoples’ heads (at first, like Turtwig, he used to chomp onto Ash’s and other people’s heads but after a little while he seemed to just latch onto people’s heads without actually hurting them). Later on, he showed his habit also included rocks and tree trunks, among other objects. This also goes for things that look like those, as seen when Gible started to bite on Conway‘s Shuckle, as though it were a rock. Gible also has the ability to devour almost any kind of metals, seen when Gible devoured two of Team Rocket’s giant robots, and half of a city park. Ash also said in Working on a Right Move! that Gible can bite at anything, including moves. Despite appearing to be quite gutsy, he is not very bright and is slow to understand simple requests or orders; on one occasion, he chewed away a section of rock despite him falling into a creek as a result, and still chewed at the rock underwater not seeming to realize he could drown and had to be saved by Buizel.
Thông tin bên lề:

 • Gible is the first Dragon-type Pokémon that any main character has owned. He is also Ash’s first officially caught Pokémon that can evolve into a pseudo-legendary Pokémon.
 • Gible is the only one of Ash’s Sinnoh Pokémon that wasn’t used in a Gym battle or to battle against Paul.
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Dig   Tập 625 – Fukamaru và Chùm sao rồng!!
 Draco Meteor   Tập 625 – Fukamaru và Chùm sao rồng!!
 Dragon Pulse   Tập 625 – Fukamaru và Chùm sao rồng!!
 Rock Smash   Tập 626 – Fukamaru! Thu phục!!
 
 
 
Mamepato -> Hatoboh -> Kenhallow
Tập xuất hiện: Tập 662 – Iris và Kibago!
Nơi bắt: Đường 1 Isshu
Tập tiến hóa: Tập 682 – Thành phố Hiun! Fushide náo loạn!
Tập 730 – Hội quán Fukiyose! Trận quyết đấu trên không với Furo!!
Giới tính: Cái
Kỹ năng: Không rõ
Unfezant has been shown to be a helpful Pokémon such as when Ash needs help dealing with Team Rocket or when he needs her to search for a Pokémon. She also has been shown to go the extra mile when helping with training, such as when Archenneeded help with her flying skills. Unfezant isn’t a confrontational Pokémon, not even fighting back when attacked by Ash’s Scraggy instead choosing to freak out and run away from him and, in the same instance, is shown to be rather sensitive. Unfezant is also shown to be quite confident, as shown in A Venipede Stampede!, where she took no hesitation in trying to clear Castelia City from the group of Venipede. After evolving into Unfezant and beating Skyla‘s Swanna in An Amazing Aerial Battle!, she excitedly celebrated by doing a couple of victory laps above the Gym.
Thông tin bên lề:

 • Unfezant’s capture as a Pidove was first revealed in a preview for the Best Wishes series.
 • This is Ash’s first Pokémon to be sent to a Pokémon laboratory other than Professor Oak’s, in this case, Professor Juniper’s lab.
  • She is also Ash’s first Unova Pokémon to be sent to Professor Oak’s Lab.
 • Tranquill’s evolution into Unfezant was first revealed in the Japanese ending Seven-colored Arch.
 • Unfezant was Ash’s first Unova Pokémon to fully evolve.
 • Out of all of Ash’s Bird Pokémon, Unfezant took the shortest time to reach its final evolutionary stage (except for Noctowl, which was already fully evolved when caught), the time being 66 episodes. His Staraptortook 116, Talonflame 82, Pidgeot 78, and Swellow 76 episodes to fully evolve.
 • She is the only one of Ash’s Unova Pokémon that has only used moves of her own types.
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Gust   Tập 662 – Iris và Kibago!
 Quick Attack   Tập 662 – Iris và Kibago!
 Air Cutter   Tập 662 – Iris và Kibago!
 Wing Attack   Tập 730 – Hội quán Fukiyose! Trận quyết đấu trên không với Furo!!
 Aerial Ace   Tập 730 – Hội quán Fukiyose! Trận quyết đấu trên không với Furo!!
 
 
 
 
Mijumaru
Tập xuất hiện: Tập 661 – Đến Isshu! Cái bóng của Zekrom!!
Tập bắt: Tập 663 – Mijumaru! Meguroko! Thoát hiểm trong gang tấc!
Nơi bắt: Đường 1 Isshu
Giới tính: Đực
Kỹ năng: Không rõ
Oshawott’s behavior is similar in a way to many of Ash’s past Pokémon, notably Aipom and Ash’s Bayleef as a Chikorita, often attention-seeking and sometimes interfering. This was first shown in A Sandile Gusher of Change!, when he wanted to travel with Ash, he jealously knocked Pikachu off Ash’s shoulders and pretended that he was as close as Ash was to Pikachu. Then, when Ash was at the Pokémon Battle Club in The Battle Club and Tepig’s Choice! battling another Trainer, he came out of his Poké Ball, even though Ash had already clearly chosen Pikachu. However, he promptly changed his mind to battle when he realized that his opponent was Dewott, a Pokémon of his own evolved form. He has done this many other times, which also shows that Oshawott loves to battle, but only against opponents he thinks he can win against. He is also shown to be quite gluttonous, occasionally stealing food from friends and strangers. He mostly did this to Pignite beginning in The Battle Club and Tepig’s Choice! when Pignite was a Tepig and continued even after Tepig evolved. This type of action even started a rivalry between the two Unova starters in Baffling the Bouffalant! and Beauties Battling for Pride and Prestige! when they started fighting. Other instances included when Oshawott was eating berries belonging to Beartic and Cubchoo in The Beartic Mountain Feud! and consuming some apples belonging to Garbodor and Trubbish in Lost at the League!. He shows little hesitation in doing so and no regret afterwards, until he is caught, usually causing trouble for Ash and the other Pokémon. Sometimes Oshawott can pop out of his Poké Ball whenever he wants to battle, help out Ash and friends or do something else.
Thông tin bên lề:

 • Oshawott’s capture was first revealed in a short preview aired after DP190, featuring all the Unova starter Pokémon.
 • The U.S. airing of the episode where Oshawott learned Aqua Jet occurred in the same week as the Japanese airing of the episode where he perfected it.
 • Oshawott is the first starter Pokémon other than Pikachu that Ash has obtained from a regional professor.
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Water Gun   Tập 662 – Iris và Kibago!
 Tackle   Tập 665 – Hội quán Sanyo! Thi đấu với Baoppu, Hiyappu và Yanappu!!
 Razor Shell   Tập 666 – Di tích ước mơ! Munna và Musharna!
 Aqua Jet   Tập 676 – Tái đấu hội quán Shippo! Sự xuất hiện của chiêu thức mới!
 Hydro Pump   Tập 749 – Sống sót ở đảo Iwark!
 
 
 
 
Pokabu -> Chaoboo
Tập xuất hiện: Tập 664 – Câu lạc bộ thi đấu! Pokemon bí ẩn xuất hiện!
Nơi bắt: Thị trấn Karakusa
Tập tiến hóa: Tập 739 – Ký ức nồng cháy! Pokabu VS Enbuoh!
Giới tính: Đực
Kỹ năng: Không rõ
Pignite, as a Tepig, has been shown to not take losing very well, often getting sad when he loses, such as in A Rival Battle for Club Champ! where he fought and lost to Trip‘s Tranquill. This was shown again during Ash‘s battle against Lenora, the Gym Leader of the Nacrene Gym. He fought against her Lillipup and lost; he got depressed again, and did not even cheer up when Ash told him he did a good job. He also felt upset when he drew to Trip’sVanillite in Ash and Trip’s Third Battle!, reacting the same way he does when he loses. However, in some cases, Tepig is happy to lose, but only in unofficial training battles, as seen in The Dragon Master’s Path!. Otherwise, Tepig is a rather sweet Pokémon, always looking to please Ash in battle. The reason for Tepig becoming sad whenever he lost in battle was most likely he thought Ash would see him as weak and abandon him like Shamus did. Tepig has shown multiple times that he is always trying to please Ash. Lenora confirms this in Rematch at the Nacrene Gym!, where she says that Tepig is trying very hard for Ash. This could be because Tepig’s former Trainer abandoned him and out of fear that Ash will do the same, tries his best to prove he is worthy. Even though abandoned by his former Trainer, he was still happy to see him again in Evolution by Fire! and also didn’t feel right battling against him. After his evolution, he lost all respect for Shamus as shown when Pignite used Flamethrower on his former Trainer and stayed loyal to Ash.
Thông tin bên lề:

 • As a Tepig, his capture was first revealed in a short preview aired after DP190, featuring all the Unova starters. However, it was not revealed who would be catching him.
 • Pignite is the fourth Fire-type starter Pokémon to be caught by Ash and the third to have been abandoned by his previous Trainer. The other two are Charmander and Chimchar.
 • Like all of Ash’s Fire-type Pokémon that was caught, Pignite was caught without battling.
 • Pignite is Ash’s only Fire-type Pokémon to have his gender confirmed in the original Japanese version.
 • Tepig’s evolution into Pignite was first revealed in the Japanese ending Seven-colored Arch.
 • Pignite is the first Fire-type Ash owned that didn’t know Flamethrower when caught.
 • Pignite is the only Pokémon Ash has caught in Unova that is not known to have been left at Professor Juniper‘s lab.
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Ember   Tập 664 – Câu lạc bộ thi đấu! Pokemon bí ẩn xuất hiện!
 Tackle   Tập 665 – Hội quán Sanyo! Thi đấu với Baoppu, Hiyappu và Yanappu!!
 Flame Charge   Tập 676 – Tái đấu hội quán Shippo! Sự xuất hiện của chiêu thức mới!
 Flamethrower   Tập 710 – Rượt đuổi!! Trận chiến xe điện!! (Phần 2)
 Fire Pledge   Tập 739 – Ký ức nồng cháy! Pokabu VS Enbuoh!
 Brick Break   Tập 769 – Satoshi đấu với Kotetsu! Vũ khí bí mật Sazandora!!
 
 
 
Tsutarja
Tập xuất hiện: Tập 667 – Tsutarja, bị lôi cuốn bởi việc thu phục!
Nơi bắt: Đường 3 Isshu
Giới tính: Cái
Kỹ năng: Không rõ
Snivy is nothing less than a Pokémon shrouded in mystery. It is revealed that she had a previous Trainer whom she left because they did not meet her expectations, but she seems to have found what she had been searching for in Ash. It apeares that Snivy was looking for compassion and loyalty from a trainer, as it kept remembering Ash’s multiple self sacrificial actions in which he prioritised his Pokèmon’s safety above his own. This may be the reason Snivy left her previous trainer, which shows that Snivy has little tolerance for selfishness and only respects those who treat her and her fellow Pokémon with respect. She tends to show no emotion except for when she is battling, even then moving as gracefully as she does outside of battle. Snivy is a fierce competitor and will take each battle that she participates in seriously. She is very mature psychologically, as seen when Ash’s newly hatched Scraggy attempted to attack her and she did not utilize her full strength when stopping him. Though Snivy is distant, she still knows all of her Pokémon companions well and watches out for them whenever their Trainers cannot as seen in episodes like Emolga and the New Volt Switch! and Scraggy and the Demanding Gothita!. Ever since Iris’s Emolga joined the team, she and Snivy have gotten into a few disagreements. Snivy did not like how Emolga used her cuteness to get what she wanted as seen in Emolga and the New Volt Switch! and was pretty much the only one able to see through it. As shown in Facing Fear with Eyes Wide Open!, she still holds animosity towards Emolga. In Movie Time! Zorua in “The Legend of the Pokémon Knight”!, Emolga and Snivy were seen fighting again which resulted in them knocking over paint, causing paint to cover their Trainers. Behind her tough exterior, Snivy actually cares deeply about her friends, as seen in Evolution by Fire!, where she comforted Tepig when he was disappointed by his former Trainer and was later seen hugging a newly evolved Pignite along with Ash while laughing, making it one of the few times she ever laughs.
Thông tin bên lề:

 • Snivy’s capture was first revealed in a short preview aired after DP190, featuring all the Unova starters.
 • Snivy’s capture was Ash’s last capture of the three Unova starters. To contrast, in the previous four regions, each region’s Grass-type starter was the first starter to be caught by Ash.
 • Snivy is the only one of the three Unova starter Pokémon that Ash caught by battling, as the other two simply let him catch them.
 • A constant animation quirk that occurs with Snivy is that she appears to have a third arm and her right foot turns green every time she uses Leaf Blade up close.
 • Snivy is the only Grass-type belonging to Ash that has neither evolved nor ever explicitly refused to evolve.
 • Snivy is Ash’s only Unova Pokémon to not have learned a move after its capture.
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Attract   Tập 662 – Iris và Kibago!
 Vine Whip   Tập 665 – Hội quán Sanyo! Thi đấu với Baoppu, Hiyappu và Yanappu!!
 Leaf Storm   Tập 666 – Di tích ước mơ! Munna và Musharna!
 Leaf Blade   Tập 676 – Tái đấu hội quán Shippo! Sự xuất hiện của chiêu thức mới!
 
     
 
Zuruggu
Tập nhận trứng: Tập 672 – Đội quân Yabukuron và căn cứ bí mật!
Tập nở trứng: Tập 677 – Kẻ lưu manh nở từ trứng!!
Nơi nở trứng: Thành phố Shippou
Giới tính: Đực
Kỹ năng: Không rõ
From the moment he hatched, Scraggy has been shown to be a headstrong Pokémon who views new Pokémon as opponents. He will Leer at his potential opponents to show his toughness before trying to Headbutt them. His overconfidence often gets him into trouble as he believes he is much stronger than he actually is, as seen inScraggy-Hatched to be Wild! when he took on a whole group of Galvantula by himself or in Facing Fear with Eyes Wide Open! when he took on a group of angryFoongus. A stubborn Pokémon, Scraggy will not give up on trying to defeat an opponent even if he is injured. Despite disliking to do so, he knows when to accept help from his friends and Trainer. He is also shown to care about those who he considers his friends. This is shown in both Cottonee in Love! and Meowth’s Scrafty Tactics!when Ash tried to recall him to his Poké Ball but he didn’t want to go in because he wanted to help his new friends on both occasions. In Scraggy and the Demanding Gothita!, his relationship with Axew was shown to have become strong. Numerous training battles had led the two to become best friends. Both being very young, they are quite playful together, akin to human children.
Thông tin bên lề:

 • Scraggy is the first Dark-type Pokémon owned by any main character in the anime.
 • Scraggy’s Egg was the first Egg owned by a main character, that appeared onscreen, not to be taken from its owner by another person or a Pokémon.
 • Scraggy is the only Pokémon that Ash used in Unova that is not a member of a three-stage evolutionary line.
  • Scraggy is also Ash’s only non-starter Unova Pokémon that is unevolved.
  • Scraggy was the last of Ash’s Unova Pokémon to be used in a Gym battle, and the only one that wasn’t used in at least two.
 • Scraggy is Ash’s only Unova Pokémon that didn’t battle any of Ash’s rivals in the Vertress Conference.
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Leer   Tập 677 – Kẻ lưu manh nở từ trứng!!
 Headbutt   Tập 677 – Kẻ lưu manh nở từ trứng!!
 High Jump Kick   Tập 705 – Nya đàm phán Nyasu! Thuyết phục tác chiến Zuruzukin!!
 Focus Blast   Tập 732 – Giải đấu Donamite khởi tranh! Zuruggu đấu với Yanakkie!!
 
 
 
Kurumiru -> Kurumayu -> Hahakomori
Tập xuất hiện: Tập 678 – Khu rừng Yaguruma! Arti và Kurumiru!
Nơi bắt: Rừng Yaguruma
Tập tiến hóa: Tập 685 – Thi đấu hội quán Hiun! Trận đấu Pokemon bọ thuần khiết!!
Tập 736 – Cuộc giải cứu Kibago! Tổ Kiến sắt Aiant!!
Giới tính: Đực
Kỹ năng: Swarm
As a Sewaddle, Leavanny was childish, often doing things without warning when Ash first met him, such as attacking Pikachufor no reason other than wanting to battle. He was stubborn, and wouldn’t admit his feelings for Ash right away, but after he had been saved a few times, he became more comfortable with Ash, and snuggled up to him. Since then, he had been very caring towards his Trainer, even to go so far as to wrap Burgundy‘s head in a String Shot web merely one episode later when she suggested Ash get rid of him. After evolving into Leavanny, he adopted a more caring nature and acts like a parent to the other Pokémon. He also became very independent, prancing off on his own to find leaves to use for clothes, taking a lot of pride in his work. He is also able to make good use of his newly acquired skills, cleverly lining the Durant‘s maze with thread to mark the way out without being commanded to by his Trainer. As shown in Rocking the Virbank Gym! (Part 1) and Strong Strategy Steals the Show!, he has also been able to use these new skills in battle to powerful effect.
Thông tin bên lề:

 • Leavanny is Ash’s only Grass-type Pokémon that is not a starter Pokémon.
 • Leavanny is the first of Ash’s Pokémon since his Krabby which he caught when he already had a full party of six Pokémon.
  • It also marks the first time Ash has rotated his seventh Pokémon into his main team.
 • As a Sewaddle, he was the first Pokémon in the anime to have his Ability confirmed without using it.
 • Leavanny, upon evolving from Sewaddle to Swadloon, is the first of Ash’s Pokémon to evolve during a Gym battle.
 • Swadloon’s evolution into Leavanny was first revealed in the Japanese ending Seven-colored Arch.
 • Leavanny is the first Pokémon Ash has owned to have evolved via friendship.
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 String Shot   Tập 678 – Khu rừng Yaguruma! Arti và Kurumiru!
 Razor Leaf   Tập 678 – Khu rừng Yaguruma! Arti và Kurumiru!
 Tackle   Tập 678 – Khu rừng Yaguruma! Arti và Kurumiru!
 Bug Bite   Tập 678 – Khu rừng Yaguruma! Arti và Kurumiru!
 Energy Ball   Tập 685 – Thi đấu hội quán Hiun! Trận đấu Pokemon bọ thuần khiết!!
 X-Scissor   Tập 768 – Dageki xuất hiện! Satoshi VS Kenyan!
 
 
 
 
Gamagaru
Tập xuất hiện: Tập 695 – Gamagaru và Muggyo! Trận đấu trên bờ sông!!
Nơi bắt: Đường 4 Isshu
Giới tính: Đực
Kỹ năng: Không rõ
Palpitoad was once quite the rowdy Pokémon, and liked to be the boss over others, such as when he commanded a group of Tympole and a Stunfisk to attack Ash and his Oshawott in Facing Fear with Eyes Wide Open!. Palpitoad is also very protective over what he claims as his own, such as territory, as shown in the same instance. In the Club Battle Tournament, Palpitoad has been shown to be quite the powerhouse. Since he shares a love for battling with Ash, Palpitoad seems satisfied to have Ash as his Trainer, and they were able to work well together, despite only recently being captured at the time and it being the first battle Palpitoad participated in with his Trainer. Palpitoad has also been shown to be physically tough, as he can endure attacks easily as shown in the Gym battle with Elesa and in the battle against Stephan.
Thông tin bên lề:

Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Mud Shot   Tập 695 – Gamagaru và Muggyo! Trận đấu trên bờ sông!!
 Hydro Pump   Tập 695 – Gamagaru và Muggyo! Trận đấu trên bờ sông!!
 Supersonic   Tập 695 – Gamagaru và Muggyo! Trận đấu trên bờ sông!!
 Sludge Wave   Tập 768 – Dageki xuất hiện! Satoshi VS Kenyan!
 
 
 
 
Dangoro -> Gantle
Tập xuất hiện: Tập 697 – Dangoro! Bắn Pháo quang sách!!
Nơi bắt: Đường 4 Isshu
Tập tiến hóa: Tập 723 – Trận thách đấu hội quán ở hội quán dưới lòng đất! Đấu với Yacon!!
Giới tính: Không rõ
Kỹ năng: Sturdy
As a Roggenrola, Boldore has shown to be very resourceful, using a stand alone bowl for defense, as well as using its Flash Cannon attack to destroy falling boulders, or its Sandstorm to put out a fire. It also appears to care deeply for others and goes out of its way to ensure their safety, such as the lengths it went to save the other Roggenrola, even to go as far as to risk its life facing Team Rocket’s mecha head on. It also made sure other wild Pokémon in the general area knew of the impending danger, despite the issue not involving them. This is also seen in Where Did You Go, Audino? when it sought out the missing Audino with its hearing ability. It was also shown to get quite excitable, bouncing up and down, when helping to save the day in Battle for the Underground and Stopping the Rage of Legends! Part 2. After evolving, Boldore was shown to retain its friendly personality, even affectionately climbing on top of Ash when he hugged it after he won his match against the Driftveil City Gym Leader Clay.
Thông tin bên lề:

 • Boldore is the only Rock-type Pokémon owned by Ash.
 • Boldore is Ash’s only Pokémon caught in Unova without a confirmed gender.
 • As a Roggenrola, it used a different variation of Sandstorm in every episode where it used the move.
 • Boldore is Ash’s first Pokémon that can evolve via trade.
 • Boldore is Ash’s only single-type Pokémon from Unova that isn’t a starter.
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Sandstorm   Tập 697 – Dangoro! Bắn Pháo quang sách!!
 Stone Edge   Tập 697 – Dangoro! Bắn Pháo quang sách!!
 Flash Cannon   Tập 697 – Dangoro! Bắn Pháo quang sách!!
 Rock Blast   Tập 723 – Trận thách đấu hội quán ở hội quán dưới lòng đất! Đấu với Yacon!!
 Rock Smash   Tập 723 – Trận thách đấu hội quán ở hội quán dưới lòng đất! Đấu với Yacon!!
 
 
 
Meguroko -> Waruvile
Tập xuất hiện: Tập 663 – Mijumaru! Meguroko! Thoát hiểm trong gang tấc!
Tập bắt: Tập 727 – Trận đấu đôi! Pikachu và Waruvile VS Pendror và Gamageroge!
Nơi bắt: Đường 6 Isshu
Tập tiến hóa: Tập 680 – Pikachu VS Meguroco VS Koaruhie!
Tập 754 – Satoshi, Iris và Shootie! Trận chung kết!!
Giới tính: Đực
Kỹ năng: Không rõ
As a Sandile, Krookodile was shown to have a very caring side, trying to save a group of wild Pokémon after sensing an imminent geyser eruption in A Sandile Gusher of Change!. He’s also extremely competitive, confident and proud of his abilities, even to go so far as to follow Ash throughout his entire journey, up until Battling the Bully!, wanting to battle against Pikachu, seeing him as a rival. However, it was revealed in Dancing With the Ducklett Trio that whenever he would lose his trademark sunglasses, he would immediately become timid and begin to cry until he got them back, scrambling to find them. After evolving into Krokorok, Krookodile is still smart and compassionate, however he has been shown to be quite reckless, causing problems he never meant to; for instance throwing Cedric Juniper‘s pen away and it getting stuck in a Klinklang when Krookodile was not looking. He also tends to react suddenly, often attacking without warning. Krookodile seems to prefer to help those that need him though, such as when Mick was battling with Ash’s Pikachuand needed a second Pokémon to battle against Sean and Glenn. After he became a Krookodile, he has become significantly faster and stronger, being able to defeat powerful opponents like Iris’s Dragonite and Stephan’s Sawkdespite being at a type disadvantage against both and even after having sustained a large amount of damage. It is currently unknown if he is still timid without his sunglasses.
Thông tin bên lề:

 • Similar to the recurring Pokémon Jigglypuff and Snubbull with their respective items, a microphone and ribbons, Krookodile was a recurring Pokémon that has a distinctive item of his own that he carries around constantly: his sunglasses.
 • Sandile’s evolution into Krokorok was the first live evolution in the Best Wishes series. It featured a new evolution effect, replacing the one that had been used since the original series.
 • Krookodile’s capture as a Krokorok was first revealed in the Japanese ending Seven-colored Arch and his evolution into Krookodile was first revealed in the Japanese opening Be an Arrow!.
 • It took 62 episodes from Krokorok’s debut to his capture, more than with any other Pokémon in the series.
 • Krookodile is Ash’s second Pokémon which evolved on-screen prior to his capture. The other is Primeape. Unlike Primeape, however, Krookodile’s evolution and capture were in two separate episodes.
 • In BW030, Professor Oak’s Live Caster showed a clip which revealed that Krokorok was to appear in at least one of the unaired episodes.
 • Krookodile’s sunglasses have grown in size as he evolved from Sandile to Krokorok and again from Krokorok to Krookodile.
 • Krookodile is Ash’s only dual typed Ground-type that does not have a double weakness.
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Dig   Tập 663 – Mijumaru! Meguroko! Thoát hiểm trong gang tấc!
 Bite   Tập 663 – Mijumaru! Meguroko! Thoát hiểm trong gang tấc!
 Stone Edge   Tập 672 – Đội quân Yabukuron và căn cứ bí mật!
 Crunch   Tập 727 – Trận đấu đôi! Pikachu và Waruvile VS Pendror và Gamageroge!
 Dragon Claw   Tập 754 – Satoshi, Iris và Shootie! Trận chung kết!!
 Aerial Ace   Tập 768 – Dageki xuất hiện! Satoshi VS Kenyan!

Đang huấn luyện

 
     
 
Zenigame
Tập xuất hiện: Tập 012 – Quân đoàn Zenigame xuất hiện!
Nơi bắt: Đường 25 Kanto
Giới tính: Đực
Kỹ năng: Không rõ
Hiện tại: Huấn luyện cùng quân đoàn Zenigame
Squirtle is one of Ash’s most trustworthy Pokémon, but is by no means perfect. Compared especially with its closest friend, the very serious Bulbasaur, it comes across as immature and mischievous, particularly during its time with the Squirtle Squadwhere it led the team to commit various pranks and so on, and how it embarrassed itself trying to intimidate a Snubbull inPikachu’s Vacation. However, through its travels with Ash it matured considerably, and its behavior when it reunited with its Squad later on had a noticeable difference. Mature or not, Squirtle is shown to be a born leader and prefers to wear sunglasses occasionally, donning them when investigating Jigglypuff‘s presence on the island in Beach Blank-Out Blastoise and when it competed against Team Wartortle to prove itself, its fire-fighting spirit hurt by its inability to put out the fire that Team Wartortle had extinguished.
Thông tin bên lề:

 • Ash originally wanted a Squirtle to be his starter Pokémon, but Professor Oak told him it was taken by a Trainer who was not late.
 • Squirtle is the only member of Ash’s original team of six (Pikachu, Butterfree, Pidgeot, Bulbasaur, Charizard, and itself) that has neither evolved nor ever explicitly refused to evolve.
 • Squirtle is the first of Ash’s Pokémon to have been placed in a Poké Ball off-screen, the other being Lapras.
 • Squirtle’s gender was hinted at in the Japanese version of Island of the Giant Pokémon. In the subtitles, it refers to itself as おれ ore, which is a pronoun normally used by males, also used by characters such as Ash,Brock and James in the Japanese version.
 • Squirtle is the only Pokémon that Ash has possessed for longer than one season that has never resided at Professor Oak’s Laboratory.
  • In addition, as of The Dream Continues!, Squirtle is the only one of Ash’s Kanto Starters to not reside at Professor Oak’s Laboratory (as Ash’s Charizard has taken residence at Oak’s Laboratory in the aforementioned episode).
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Water Gun   Tập 012 – Quân đoàn Zenigame xuất hiện!
 Skull Bash   Tập 034 – Lời ru của Garura
 Tackle   Tập 061 – Hội quán Hanada! Trận chiến dưới nước!
 Bubble Beam   Movie 01 – Mewtwo phục thù
 Withdraw   Tập 078 – Sân đấu băng! Trận chiến của Pokemon lửa!
 Hydro Pump   Tập 105 – Hội quán Yuzu! Trận chiến 3 VS 3!!
 Rapid Spin   Tập 466 – Pokemon đầu tiên! Trận đấu cuối cùng!!
 
 
     
 
Okorizaru
Tập xuất hiện: Tập 025 – Đừng nổi giận nhé Okorizaru!
Nơi bắt: Đường 7 Kanto
Tập tiến hóa: Tập 025 – Đừng nổi giận nhé Okorizaru!
Giới tính: Không rõ
Kỹ năng: Không rõ
Hiện tại: Huấn luyện cùng Anoki
Primeape was only around for a few episodes, but it had a lot of personality. It was very mischievous, mercilessly vicious, extremely violent, almost always out of control, had a very short fuse and was prone to an explosive rage. This notably caused Ash to audibly reconsider using Primeape in a Gym battle against Erika. Despite this, it was given to Anthony for training after only five episodes and only appeared in the episode it was caught and the episode it was given to train with Anthony. But under the explosively violent personality, it had a softer side, which allowed it to bond with Ash.
Thông tin bên lề:

 • Primeape was the first of Ash’s Pokémon to be left with another Trainer for training, and the only one among them that has not been reunited with Ash ever since.
 • Primeape is the first of Ash’s Pokémon that evolved on-screen prior to its capture.
 • Primeape is the first Pokémon that Ash caught in its fully evolved form.
 • During Pokémon Sunday on June 27, 2010, presenter Shokotan chose Primeape in her ideal team for Ash.
 • Among Ash’s Pokémon, Primeape holds the record for the fewest on-screen appearances, appearing in only two episodes (four including flashbacks).
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Thrash   Tập 025 – Đừng nổi giận nhé Okorizaru!
 Scratch   Tập 029 – Pokemon giác đấu! Trận đại chiến!
 Mega Kick   Tập 029 – Pokemon giác đấu! Trận đại chiến!
 Seismic Toss   Tập 029 – Pokemon giác đấu! Trận đại chiến!
 

 

Đã thả

 
     
 
Caterpie -> Transel -> Butterfree
Tập xuất hiện: Tập 002 – Trận quyết đấu! Trung tâm Pokemon!
Tập bắt: Tập 003 – Thu phục Pokemon!
Nơi bắt: Rừng Tokiwa
Tập tiến hóa: Tập 003 – Thu phục Pokemon!
Tập 004
 – Thách đấu thiếu niên Samurai!
Giới tính: Đực
Kỹ năng: Không rõ
Tập trao đổi: Tập 015 – Trận chiến trên con tàu Anne!
Huấn luyện cũ: Satoshi
Trao đổi với: Ratta của người đàn ông
Tập thả: Tập 021 – Tạm biệt Butterfree
Hiện tại: Ở cùng với Butterfree màu hồng
As a Caterpie, he had a very happy but shy attitude, shown to suffer from low self-esteem if he didn’t make a good first impression. He was very hurt when Misty didn’t take to him. He was also very brave, squaring up against a Pidgeotto and then both of Team Rocket’s Pokémon single handedly. His personality mellowed as a Metapod, becoming very laidback, but remained extremely loyal to his Trainer, jumping in front of a Beedrill to save him. As Butterfree, his personality was similar to that of Caterpie, retaining his bravery and positive attitude, but as was seen in Bye-Bye Butterfree, his self esteem still suffered when he didn’t make a good first impression.
Thông tin bên lề:

 • Caterpie is the first of a main character’s Pokémon who had his artwork changed to match the recent Sugimori art despite being introduced before the change (in a flashback of The Thief That Keeps on Thieving!, Caterpie’s mouth was green, as in the Generation III Sugimori art, when at the time of his introduction it was yellow).
 • Butterfree was the first of Ash’s Pokémon to debut before his capture episode, the first one caught, the first he evolved, the first one to reach his final form, the first he traded (although he was traded back), and the first he released.
 • In the English monthly issue publication of The Electric Tale of Pikachu, the order of Play Misty For Me and Clefairy Tale is reversed. This creates a continuity error, as Butterfree appears in Clefairy Tale, even though he supposedly doesn’t evolve until one chapter later.
 • Butterfree was Ash’s fastest evolving Pokémon, reaching his final evolution two episodes after his debut.
  • He is also Ash’s only Pokémon to evolve in the same episode he was caught (not counting Ash’s Primeape, who evolved prior to its capture).
 • Butterfree was the first Pokémon owned by a main character to have his gender confirmed.
 • When Metapod evolved into Butterfree, it became Ash’s first Pokémon to share a type with another Pokémon already in his team; sharing its Flying-type with Pidgeotto.
 • It is a common misconception that Butterfree die after mating. This comes from a mistranslation and there is nothing to stop Butterfree returning in the future.
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 String Shot   Tập 003 – Thu phục Pokemon!
 Tackle   Tập 003 – Thu phục Pokemon!
 Harden   Tập 004 – Thách đấu thiếu niên Samurai!
 Sleep Powder   Tập 004 – Thách đấu thiếu niên Samurai!
 Whirlwind   Tập 006 – Pippi và đá mặt trăng
 Stun Spore   Tập 007 – Bông hoa nước của thành phố Hanada
 
 
 
Pigeon -> Pigeot
Tập xuất hiện: Tập 003 – Thu phục Pokemon!
Nơi bắt: Rừng Tokiwa
Tập tiến hóa: Tập 083 – Thị trấn Masara! Điểm xuất phát mới
Giới tính: Không rõ
Kỹ năng: Không rõ
Tập thả: Tập 083 – Thị trấn Masara! Điểm xuất phát mới
Hiện tại: Rừng Tokiwa
Ash’s Pidgeot did not undergo as much character development as his other five team members, as it had far less episodes focused on it. However, it was loyal and had an extremely strong relationship with Ash, the only one of his original six Pokémon he had never been on bad terms with before or after capture. It always followed his orders to the letter, even when this resulted in personal risk of self injury – taking on Fearow, Jessie’s Arbok and the Ancient Giant Gengar are just three examples. Brock once stated that Pidgeotto would take any attack for Ash, and Misty lamented that Charizard was not as loyal as Pidgeotto.
Thông tin bên lề:

 • Pidgeot debuted long before the episode in which it evolved. Since the first episode of the series, Ash is shown throwing a Poké Ball containing Pidgeot and battling a Fearow in the opening Aim to Be a Pokémon Master.
 • Pidgeot has since appeared in the tenth opening for the anime, Spurt!. However, it did not return in any episodes aired with the opening.
  • Pidgeot also appeared in the Battle Frontier opening along with Tyranitar (Larvitar‘s mother). It was the only one of Ash’s old Pokémon to have its Spurt! scene carried across to the dub opening.
 • Pidgeot is the first evolved Pokémon caught by Ash.
 • Pidgeot is Ash’s only regional Normal/Flying-type Pokémon he released.
 • In Pokémon Yellow, HeartGold, and SoulSilver, it is possible to catch under-leveled Pidgeotto in Viridian Forest, as a reference to Ash’s Pidgeotto.
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Gust   Tập 003 – Thu phục Pokemon!
 Quick Attack   Tập 003 – Thu phục Pokemon!
 Sand Attack   Tập 004 – Thách đấu thiếu niên Samurai!
 Whirlwind   Tập 006 – Pippi và đá mặt trăng
 Wing Attack   Tập 007 – Bông hoa nước của thành phố Hanada
 Double-Edge   Tập 063 – Hội quán Tokiwa! Tấm huy chương cuối cùng!
 
 
Rapurasu
Tập xuất hiện: Tập 086 – Giải cứu Rapurasu!
Nơi bắt: Đảo Bontan
Giới tính: Không rõ
Kỹ năng: Không rõ
Tập thả: Tập 115 – Tạm biệt nha, Rapurasu!
Lapras became afraid of humans at first when the three punks started to abuse it. Even with Ash winning against the three punks, Lapras was still afraid. When Team Rocket came by to steal the Lapras, Ash stopped them from doing so, and Lapras became more trusting towards humans. Since Lapras was with Ash during the whole trip on the Orange Islands, it became sad when it returned to the herd, as seen when it didn’t want to leave Ash. When Lapras later appeared in Johto, it was shown to have grown more mature, eventually even taking the leadership of its herd after helping to defeat Team Rocket and save the other Lapras they had stolen.
Thông tin bên lề:

 • Lapras is the only character that has been shown to indisputably age during the show’s time frame: When Ash met up with it in Johto, he initially did not recognize it, and an image of it maturing from when it was with Ash in the Orange Islands was shown.
 • Out of all of Ash’s Pokémon, Lapras has used the least moves.
 • Lapras is also the only Pokémon owned by a main character which has been seen after its permanent release.
 • Lapras is the only Pokémon released by Ash that is not part of a three-stage evolutionary line.
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Ice Beam   Tập 087 – Liên minh Orange! Hội quán Natsukan!
 Water Gun   Tập 113 – Cup vô địch! Trận đấu 6 VS 6!!
 
 
Numera -> Numeil -> Numelgon
Tập xuất hiện: Tập 859 – Chú rồng yếu nhất! Numera xuất hiện!!
Nơi bắt: Đường 12 Kalos
Tập tiến hóa: Tập 865 – Vào vùng khô cằn! Chiến đấu nào, Numera!!
Tập 869 – Kameil, Raichu xuất hiện! Numeil cố lên!!
Giới tính: Không rõ
Kỹ năng: Hydration
Tập thả: Tập 874 – Quyết định! Numelgon bên kia cầu vồng!!
Hiện tại: Đường 14 Kalos
As a Goomy, it was a very friendly Pokémon, as it liked to show its affection to others by nibbling on their ears. Even after it had become a Goodra, it maintained its affection, hugging Ash shortly after evolving. It had also proven to be a capable fighter, but was initially scared until it decided to help Ash. Goomy was easily frightened and was afraid of Fairy-type Pokémon such as Dedenne since Dragon-types are weak against Fairy-types. In One for the Goomy!, after Dedenne was protecting it from Team Rocket, Goomy was pleased and it was no longer afraid of Dedenne. It’s also afraid of Bug-type Pokémon such as Ariados as they destroyed Goomy’s original home. When depressed or insulted, Goomy tended to use Rain Dance on the offender, as seen when it used the move onSerena for calling it icky, and in One for the Goomy! where it used the move on Jessie. It views Pikachu as a role model, and wants to become strong like him and his Trainer. It was also shown in The Moment of Lumiose Truth! that when it wins a battle and Ash thanks it for the hard work, it blushes, however, it means that Ash’s promise was fulfilled as in A Slippery Encounter!, Ash promised to help Goodra get stronger and he succeeded.
Thông tin bên lề:

 • Goodra was the first Dragon-type belonging to a main character that had evolved under their ownership.
  • It was also Ash’s first Kalos Pokémon to fully evolve.
 • Goodra was Ash’s first pseudo-legendary Pokémon.
  • It was also the first pseudo-legendary Pokémon owned by a main character to have been caught in its basic stage.
 • Sliggoo’s evolution to Goodra was the first time Mega V (Mega Volt) was used as an insert song, albeit an instrumental version.
 • Ash’s Sliggoo evolved because of the rain from its Rain Dance, which would not ordinarily trigger Sliggoo’s evolution by game mechanic.
 • Goodra is Ash’s first release since Lapras which was 756 episodes earlier. This makes it the only Pokémon Ash has released outside the original series.
 • Of all Pokémon that Ash had previously captured and since released, Goodra was with Ash for the least amount of time (16 episodes).
 • The episode where Ash caught Goomy first aired in the United States less than a week before the episode where Sliggoo evolved into Goodra first aired in Japan.
  • The Japanese air date of Beyond the Rainbow! which featured Goodra’s departure from the group aired in the same week as the English airing of An Oasis of Hope! which featured the evolution of Goomy into Sliggoo.
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Rain Dance   Tập 859 – Chú rồng yếu nhất! Numera xuất hiện!!
 Bide   Tập 859 – Chú rồng yếu nhất! Numera xuất hiện!!
 Dragon Breath   Tập 865 – Vào vùng khô cằn! Chiến đấu nào, Numera!!
 Dragon Pulse   Tập 869 – Kameil, Raichu xuất hiện! Numeil cố lên!!
 Ice Beam   Tập 873 – Trận chiến ở vùng đất ẩm! Numelgon VS Florges


Đã trao đổi

 
 
Ratta
Tập xuất hiện: Tập 015 – Trận chiến trên con tàu Anne!
Nơi bắt: Không rõ
Giới tính: Không rõ
Kỹ năng: Không rõ
Tập trao đổi: Tập 015 – Trận chiến trên con tàu Anne!
Huấn luyện cũ: Người đàn ông
Trao đổi với: Butterfree của Satoshi
Hiện tại: Ở cùng với người đàn ông
Since Ash only owned it for less than an entire episode, little can be said about Raticate itself. There is not enough known about it to even distinguish it from other Raticate, apart from the fact that it can use Jump Kick, a move that cannot be learned by other Raticate, and that it is, in general, a strong Pokémon.
Thông tin bên lề:

 • Raticate was the first Pokémon of Ash’s that he owned for less than one episode, the other being Beedrill.
 • Raticate is the first Pokémon Ash obtained in its fully evolved form. However, the first fully evolved Pokémon he caught himself was Primeape.
 • Raticate is the first out of two Pokémon Ash obtained in a trade, the second one is Buizel.
 • Every move Raticate used was a signature move at the time.
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Jump Kick   Tập 015 – Trận chiến trên con tàu Anne!
 Super Fang   Tập 015 – Trận chiến trên con tàu Anne!
 Hyper Fang   Tập 015 – Trận chiến trên con tàu Anne!
 
     
 
Eipam
Tập xuất hiện: Tập 456 – Kinh ngạc! Kekking khổng lồ!!
Tập bắt: Tập 459 – Haruka đấu với Shuu! Trận đấu cuối cùng!!
Nơi bắt: Cao nguyên Sekiei
Tập tiến hóa: Tập 529 – Unknown của tàn tích Zui!
Giới tính: Cái
Kỹ năng: Không rõ
Tập trao đổi: Tập 524 – Eipam và Buizel! Con đường riêng của mỗi người!!
Huấn luyện cũ: Satoshi
Trao đổi với: Buoysel của Hikari
Hiện tại: Huấn luyện cùng với O
Like most of her species, Ambipom is a playful Pokémon. As an Aipom, however she behaved much like Ash’s Chikorita, being mischievous, often stealing Ash’s hat or other forms of headwear and even other Pokémon’s food just for attention. She was also quite attached to Ash, getting jealous of his attention to Pikachu, or even attacking Professor Oak just because Ash wasn’t present. Upon her evolution, most of these traits mellowed. Ambipom had stopped stealing and became quicker to obey orders. While still loyal to Ash after being traded and evolving, she also became loyal to his friends, showing a more mature side. Ambipom has been shown to develop different interests over time. A well known example of this is Contests. While not necessarily preferring them to Battles, she has shown great interest. She first showed interest in Contests as a wild Pokémon when watching May and other Coordinators compete in Thinning the Hoard!. Her love for Contests even persuaded Ash to participate in the Jubilife Contest. Later, she became interested in Pokémon Ping Pong after using Ping Pong-like moves in a recent Contest. This interest, once again, ended up in Ambipom switching roads.
Thông tin bên lề:

 • She is the first Pokémon character to be the focus of Professor Oak’s lecture twice:
  • For Leave It To Brocko!, Professor Oak’s lecture is about Ash’s Aipom. He writes this senryū about her: 「エイパムが しっぽでつかむ サトシのハート」 Eipam, it seizes with its tail, Satoshi‘s heart.
  • For Crossing Paths, Professor Oak’s lecture is about Dawn’s Ambipom. He writes this senryū about her: 「エテボース しっぽでリング ともだちだ」 “When Eteboth make rings by linking their tails, they’re friends.”
 • Buizel and Ambipom are the first two Pokémon to be traded between main characters.
 • Since Aipom was Ash’s Pokémon before being traded to Dawn, Aipom was the only Pokémon owned by a main character that was introduced before the character.
 • Ambipom was the first Pokémon belonging to Dawn that evolved and her first fully evolved Pokémon.
 • Ambipom is the only Pokémon of Dawn’s that shares an English voice actress with her.
 • Despite leaving in To Thine Own Pokémon Be True!, Ambipom, unlike other Pokémon that left the main cast, was not removed from the opening sequence until the sequence itself was replaced over eight months later.
 • Ambipom was the first of Dawn’s Pokémon to evolve by the method of knowing a certain move, the second being her Mamoswine.
 • Dawn’s Ambipom is the only Ambipom to ever be shown in the anime.
 • Ambipom is the first recurring Pokémon to be caught by a main character.
 • Ambipom has been under the command of the most known Trainers out of all individual Pokémon in the anime, with four: Ash, Jessie, Dawn, and O.
Chiêu thức đã học Hệ Tập lần đầu dùng
 Scratch   Tập 456 – Kinh ngạc! Kekking khổng lồ!!
 Swift   Tập 459 – Haruka đấu với Shuu! Trận đấu cuối cùng!!
 Focus Punch   Tập 459 – Haruka đấu với Shuu! Trận đấu cuối cùng!!
 Double Team   Tập 460 – Eipam và đức vua!
 Double Hit   Tập 529 – Unknown của tàn tích Zui!
 

Các cuộc thi Pokemon

Kanto Badges

Orange Archipelago Badges

Johto Badges

Hoenn Badges

Frontier Symbols

Sinnoh Badges

Unova Badges

Kalos Badges

Championship matches

Pokémon League ranking

Ash has competed in the following Pokémon League Conferences:

Miscellaneous Pokémon competitions

Ash has also participated in the following competitions:


Thông tin bên lề

 

Tags: